Zastava Bosne i Hercegovine

IZMENE ZAKONA O SUDSKIM TAKSAMA: Ministarstvo pravde ima u planu izmene Zakona koje bi omogućile da se sporovi završeni medijacijom oslobode od sudske takse ili da se takse u znatnoj meri umanje. Stvaranje uslova za efikasno rešavanje sporova putem medijacije je i jedan od uslova EU u procesu pristupanja Srbije, jer obezbeđuje smanjenje broja sudskih predmeta i jača poverenje građana u pravosuđe


Ministarstvo pravde ima u planu izmene Zakona o sudskim taksama ("Sl. glasnik RS", br. 28/94, 53/95, 16/97, 34/2001 - dr. zakon, 9/2002, 29/2004, 61/2005, 116/2008 - dr. zakon, 31/2009, 101/2011, 93/2012, 93/2014 i 106/2015 - dalje: Zakon), koje bi omogućile da se sporovi završeni medijacijom oslobode od sudske takse ili da se takse u znatnoj meri umanje, rekao je pomoćnik ministra pravde, Čedomir Backović.

On je uveren da će kampanja promovisanja medijacije, koja je počela 28. oktobra 2016. godine, raširiti uverenje u Srbiji da je mnogo bolje dogovoriti se o rešenju nekog spora nego se suditi, a samim tim trošiti i vreme i novac na parničenje.

Govoreći na konferenciji povodom medijacije u privredi, Backović je rekao da se pomenute izmene Zakona planiraju u okviru kampanje koju će sprovesti Ministarstvo u cilju promocije prednosti alternativnog rešavanja sporova naspram sudskog postupka.

"Alternativno rešavanje sporova putem medijacije je jedan veliki iskorak u pravcu ne samo ubrzanja i efikasnosti rešavanja sporova nego i u pravcu savremenijeg i civilizovanijeg rešavanja sporova u društvu", naglasio je Backović.

Prema njegovim rečima, iskustva drugih zemalja pokazuju da su procenti alternativno rešenih sporova "neverovatni" u odnosu na naše.

U Kanadi se 80 odsto sporova rešava na alternativini način, u SAD 95 odsto u Zapadnoj Evropi uveliko preko 50 odsto, naveo je pomoćnik ministra.

Backović je takođe podsetio da je sporazum o medijaciji po svojoj prirodi odmah izvršan tako da sa njim može odmah da se ide na izvršenje.

Potpredsednik Privredne komore Srbije, Miroslav Miletić, istakao je da medijacija ima velike prednosti u odnosu na sudski postupak, jer pored efikasnosti donosi i velike uštede privrednim subjektima i otklanja sve negativne poledice sudskog spora i sudske presude, kao i njihov odjek u javnosti.

"Jačanje medijacije je pitanje i savremenosti jednog društva. Nekoliko zakona iz ove oblasti kao što su Zakon o stečaju ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 - dr. zakon, 71/2012 - odluka US i 83/2014), Zakon o osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 139/2014) i Zakon o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 62/2014 i 6/2016 - dr. zakon) prepoznali su posredovanje kao način rešavanja sporova", naveo je Miletić.

Predsednik Pravosudne akademije, Nenad Vujić, rekao je da će ta Akademija organizovati ne samo obuke za medijatore, već i sudije kako bi one svojim strankama mogle da predoče prednosti medijacije i poduče ih o njihovom mogućnostima za alternativno rešenje spora.

Vujić je napomenuo da, kada je u pitanju privreda, pravosuđe može mnogo da doprinese još većem iskoraku na Duing biznis listi Svetske banke, ukazujući da "ne možemo očekivati nove investicije ako ne rešavamo sporove u razumnim rokovima.

Predsednik Advokatske komore Srbije, Dragoljub Đorđević, rekao je da je ta komora organizovala obuku advokata za postupke medijacije.

Ambasador Velike Britanije, Denis Kif, istakao je da se u njegovoj zemlji veliki broj sporova rešava upravo medijacijom ističući podršku Srbiji u razvoju tog vida alternativnog rešavanja sporova.

Projekat "Medijacija u privrednim sudovima u Srbiji" počeo je 28. oktobra 2016. godine i trajaće dve godine, a glavni cilj mu je da poslovnoj zajednici ponudi i približi mogućnost alternativnog rešavanja privrednih sporova kroz efikasniji, jeftiniji i brži postupak.

Tokom projekta biće podignuti kapaciteti Centra za usluge i posredovanje PKS i određen broj medijatora biće obučen za pružanje usluga medijacije u privrednim sporovima u tom Centru kao i u Pravosudnoj akademiji.

Stvaranje uslova za efikasno rešavanje sporova putem medijacije je i jedan od uslova EU u procesu pristupanja Srbije, jer obezbeđuje smanjenje broja sudskih predmeta i jača poverenje građana u pravosuđe.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 28.10.2016.
Naslov: Redakcija