Zastava Bosne i Hercegovine

PREDSTAVLJEN SET PROPISA PRIPREMLJEN POD OKRILJEM REPUBLIČKOG SEKRETARIJATA ZA JAVNE POLITIKE I REPUBLIČKOG ZAVODA ZA STATISTIKU: Ovi propisi će omogućiti postepeno uvođenje sistema planiranja i odlučivanja o javnim politikama


Cilj Vlade Republike Srbije nije otpuštanje u državnom sektoru, već da što manji broj ljudi u javnom sektoru pruži što kvalitetnije usluge - od zdravstva, školstva i drugih službi po najmanjoj mogućoj ceni, poručeno je na okruglom stolu "Sistem za podršku planiranju i odlučivanju o javnim politikama".

Srbija bi do kraja 2015. godine godine trebalo da usvoji set propisa koji će omogućiti postepeno uvođenje sistema planiranja i odlučivanja o javnim politikama, kako bi za dve do tri godine imala savremeni sistem za vođenje i kreiranja javnih politika.

Na Okruglom stolu su predstavljene radne verzije:

  • Nacrta zakona o planskom sistemu,
  • Predloga uredbe o metodologiji za upravljanje javnim politikama,
  • Predloga uredbe o metodologiji za izradu srednjeročnih planova organa državne uprave i Strateških pravaca razvoja zvanične statistike i
  • Nacrta zakona o zvaničnoj statistici.

Potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički, navela je da najteži deo tek predstoji, akcentujući složenost primene ovog paketa zakona i akata koji treba da unaprede sistem planiranja javnih politika.

Udovički je primetila da Srbija od 1971. nema sistem javnog planiranja i dodala da veliki broj donetih propisa postaju ograničavajući, umesto da usmeravaju rad državne uprave.

Novi zakoni, navela je, treba da pomognu u definisanju državnih prioriteta u vođenju javne politike i ukazala da dalja optimizacija i racionalizacija javnog sektora nije moguća bez planiranja, promišljanja i dogovora.

Ministar finansija, Dušan Vujović, rekao je da je Srbiji potreban zakon koji bi uredio planiranje, kao i metodologija planiranja i analize javnih politika, a u drugom bloku zakon koji bi uredio statistiku, kako bi se naši stanadardi usaglasili sa svima u svetu i dodao da na kraju moramo zakonski regulisati način kako se sve to primenjuje.

Predstavljeni set propisa pripremljen je pod okriljem Republičkog sekretarijata za javne politike i Republičkog zavoda za statistiku, u saradnji sa projektom "Reforma koordinacija politika u Vladi Republike Srbije", koji finansira Evropska unija.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, 28.08.2015.