Zastava Bosne i Hercegovine

POTREBNE IZMENE ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: OJAčATI NADZOR I KONTROLU RADA IZVRšITELJA


Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je sa predsednikom Komore izvršitelja Aleksandrom Trešnjev o unapređenju profesije izvršitelja, kao i o potrebnim izmenama i dopunama zakona, koji definiše ulogu izvršitelja u pravosudnom sistemu Srbije.

U saopštenju Ministarstva pravde navodi se da su Selaković i Trešnjev istakli neophodnost izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju kako bi se bolje i efikasnije definisale nadležnosti, ali i odgovornosti izvršitelja.

Selaković je naveo da se posebna pažnja mora posvetiti jačanju sistema nadzora i kontrole rada izvršitelja, kao i jačanju uloge Ministarstva pravde u tom sistemu.

Oni su se usaglasili da izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju, na kojima radi radna grupa Ministarstva pravde, takođe moraju biti usmerene ka definisanju jasnog mehanizma prijema i raspodele predmeta, kao i ka usklađivanju važnih podzakonskih propisa.

U toku sastanka izražena je obostrana spremnost u vezi sa sprovođenjem stručne obuke kadrova, kako iz Ministarstva pravde, tako i iz Komore izvršitelja, koji će raditi na nadzoru rada izvršitelja.

Takođe, govoreći o određenim slučajevima koji su privukli pažnju javnosti, Selaković je istakao, da pored obezbeđivanja adekvatnog pravnog okvira za rad izvršitenja, veliki značaj ima i sam odnos izvršitelja prema profesiji, od kojeg posebno zavisi reputacija te profesije.

Selaković i Trešnjev su ukazali da je potrebno ojačati saradnju između Komore izvršitelja i Ministarstva pravde i istakli obostranu spremnost da do takve saradnje i dođe, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 30.7.2014.