Zastava Bosne i Hercegovine

ZAŠTITNIK GRAĐANA: RFZO višestruko oštetio prava osiguranica - trudnica, jer nije izvršio obračun i isplatu naknada osiguranicama za vreme trudničkog bolovanja shodno metodologiji obračuna, u skladu sa pozitivno-pravnim propisima i načelima dobre uprave. Prilikom odlučivanja po žalbama u ponovnim postupcima u istoj upravnoj stvari Fond nije postupao po obavezujućim primedbama iz tri presude Upravnog suda


U želji da spreči moguće zloupotrebe pri isplati naknada trudnicama Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) napravio je propuste zbog kojih se može desiti da ispaštaju i oni koji sve rade po zakonu.

RFZO, kako je utvrdio Zaštitnik građana, Saša Janković, u tri slučaja nije isplatio naknade trudnicama zbog sumnje da je reč o fiktivnim zaradama koje su višestruko veće od njihovih realnih plata.

Ta sumnja proizašla je iz činjenice da su im plate drastično povećavane tačno tri meseca pre odlaska na trudničko bolovanje, dakle u mesecima koji ulaze u obračun za naknade.

Fond je, međutim, prema oceni Ombudsmana, načinio formalne propuste koji mogu dovesti do toga da čak i osobe koje bi zaista dobile povišicu tri meseca pre odlaska na trudničko bolovanje mogu da ostanu bez pravične naknade.

Dve od tri trudnice, iz Vranja i Beograda, pokrenule su i upravni spor protiv RFZO. Sud je presudio u njihovu korist, navodeći da RFZO nije poštovao procedure i naložio Fondu da ispravi te greške. Fond, međutim, ponovo na isti način donosi istovetnu odluku koju sud opet osporava. I tako tri puta.

Nakon toga trudnice se obraćaju Zaštitniku građana, Saši Jankoviću. Ombudsman nakon sastanka sa predstavnicima RFZO, koji su dostavili svu traženu dokumentaciju, preporučuje Fondu da zbog načinjenih propusta trudnicama isplati naknade u skladu sa njihovim prijavljenim primanjima, kao i pripadajuće kamate.

Ombudsman ističe da razume sumnje Fonda da su pojedine firme zloupotrebama pokušale da obezbede veća davanja od države nego što je to osnovano.

Međutim, upozorava Zaštitnik građana, Fond je dužan da sumnju raščisti na zakonom propisan način i da utvrdi da li je zloupotreba bilo ili ne.

- U suprotnom, može se na kraju lako desiti da, ako je neko zloupotrebio propise, a Fond nije sposoban da tu prevaru zakonito otkrije i spreči, taj neko na kraju dobije i novac koji mu ne pripada sa sve kamatom i sudskim troškovima, a na teret građana Srbije. -

Isto tako, bez pravilnog postupka i procedure moguće je da neko na koga se posumnjalo, a nije stvarno zloupotrebio propise godinama bude obespravljen zbog nečije nestručnosti da pravilno sprovede zakonom propisan postupak, kažu u stručnim službama Zaštitnika građana.

U RFZO negiraju da su povredili proceduru i poručuju da niko u skladu sa načelom samostalnosti u upravnom postupku ne sme da im određuje kako će voditi konkretan slučaj.

- U konkretnim slučajevima reč je o trudnicama koje su zaposlene kod privatnih poslodavaca čiji su vlasnici njihovi supružnici ili neka druga lica sa kojima su trudnice u bliskom srodstvu. Njima je ciljano povećavana zarada, u nekim slučajevima višestruko, samo u mesecima koji ulaze u osnov za obračun naknade zarade. RFZO je osporavao samo one osnovice koje su iznenada uvećane aneksima ugovora o radu, a da pritom za vreme bolovanja poslodavac nije zaposlio drugo lice za obavljanje poslova odsutne trudnice ili je ona bila jedina zaposlena - kažu u RFZO.

Izvor: Vebsajt Blic, Marko R. Petrović, 28.05.2016.
Naslov: Redakcija