Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVNICI SE ZALAŽU ZA UVOĐENJE INSTITUTA KOLEKTIVNIH TUŽBI RADI EFIKASNIJE ZAŠTITE MALIH INVESTITORA I POTROŠAČA: Poslovne špekulacije i malverzacije investitora mogu se otkloniti tako što će društva sa ograničenom odgovornošću imati ozbiljniji osnovni kapital


U Srbiji su dužnici zaštićeniji od poverilaca, zakoni se donose "na kilo", a država arbitrira u kreditnim i ugovornim odnosima privatnih subjekata. Takav ambijent ne pogoduje privrednom poslovanju ni privrednom pravu, smatraju pravnici.

Nedovoljna zaštita pozicije poverioca u odnosu na dužnika, nedovoljna zaštita svojine i ugovora, olako zaključivanje bilateralnih ugovora sa drugim državama o zaštiti stranih investicija, partijska feudalizacija javnog sektora, slabost institucija koje primenjuju pravo i brza amortizacija propisa - samo su neke od prepreka - zabluda koje moraju biti otklonjene, ističu pravnici.

Neophodno je uvođenje instituta kolektivnih tužbi radi efikasnije zaštite malih investitora i potrošača, a poslovne špekulacije i malverzacije "prekonoćnih" investitora mogu se otkloniti tako što će društva sa ograničenom odgovornošću imati ozbiljniji osnovni kapital.

Zaštita poverilaca u stečaju može se postići boljom saradnjom kompanijskog i stečajnog prava i uspostavljanjem veće odgovornosti stečajnih upravnika.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, V. Savić, 29.05.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija