Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNOM OKUPLJANJU: Komitet pravnika za ljudska prava poziva MUP da spreči predizborne skupove koji se, suprotno Zakonu, održavaju ispred zdravstvenih ustanova, škola i predškolskih ustanova


Koalicija nevladinih organizacija koja prati sprovođenje izborne kampanje u Srbiji pozvala je Ministarstvo unutrašnjih poslova da hitno počne da primenjuje važeći Zakon o javnom okupljanju ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016 - dalje: Zakon), saopštio je Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

"Zakon, koji je stupio na snagu 5. februara 2016. godine, predviđa da su okupljanja građana ispred zdravstvenih ustanova, škola, predškolskih ustanova, uvek zabranjena. Ipak, svakodnevno se ovakva okupljanja dozvoljavaju i ne sprečavaju niti prekidaju od strane MUP-a", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je koalicija nevladinih organizacija, prateći održavanje javnih okupljanja u pedizbornim kampanjama političkih stranaka, uočila veliki broj skupova "koji su organizovani i održani direktno kršeći odredbe novog Zakona".

"Na pojedinim od tih skupova prisutni su najviši predstavnici vlasti u Srbiji, koji na taj način svojim ličnim primerom promovišu nedozvoljena postupanja u toku izborne trke", ocenio je YUCOM u saopštenju.

Koalicija nevladinih organizacija pozvala je nadležne organe da jednako primenjuju sve relevantne Zakone prema svim učesnicima na predstojećim izborima, kako bi time obezbedili legitimitet budućih predstavnika vlasti.

ZAKON O JAVNOM OKUPLJANJU ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016)

Član 6

Okupljanje nije dozvoljeno na mestu na kojem, zbog karakteristika samog mesta ili njegove posebne namene, preti opasnost od nastupanja ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije.

Pod mestom iz stava 1. ovog člana, u smislu ovog zakona, smatra se prostor ispred zdravstvene ustanove, škole, predškolske ustanove, kao i prostor ispred objekata od strateškog i posebnog značaja za odbranu i bezbednost Republike Srbije.

Okupljanje nije dozvoljeno na mestima na kojima se održavanjem okupljanja krše ljudska i manjinska prava i slobode drugih, ugrožava moral ili na mestima koja su zatvorena za javnost.

Izvor: Vebsajt N1 info, 29.03.2016.
Naslov: Redakcija