Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NAKNADA ŠTETE ZA PREPLAĆEN BORAVAK U VRTIĆU NA OSNOVU MIŠLJENJA VRHOVNOG KASACIONOG SUDA: Roditelji imaju pravo na naknadu štete u roku od tri godine od dana podnošenja tužbe. Nezakonita naplata računa za vrtić odnosi se na period od 3. aprila 2010. do 31. decembra 2014. godine


Oko 60.000 roditelja u Beogradu nada se da bi i oni, poput Kragujevčana, mogli da budu obeštećeni zbog paprenih računa za vrtiće.

Više stotina roditelja do sada je podnelo tužbe protiv Grada Beograda tražeći novac kojim su preplatili usluge u predškolskim ustanovama od 3. aprila 2010. do 31. decembra 2014. godine.

Neka ročišta su već u toku, a u zavisnosti od slučaja do slučaja sume koje bi beogradskim roditeljima mogle biti isplaćene, iznose i više hiljada evra.

- Roditelji koji sada podnose tužbe, prema stavu Vrhovnog kasacionog suda donetog 9. februara, dobiće naknadu za tri godine unazad od dana podnošenja tužbe - kaže Milan Kostić, punomoćnik grupe oštećenih roditelja iz Beograda.

Prema Zakonu o predškolskom obrazovanju i vaspitanju ("Sl. glasnik RS", br. 18/2010), roditelji su u obavezi da plaćaju 20 odsto ekonomske cene vrtića po detetu, koja je pre pet- šest godina iznosila 13.300 dinara. Međutim, umesto 2.600, oni su sve do kraja 2012. godine izdvajali, zavisno od kategorije, i do 8.700 dinara, odnosno 6.000 više. Nakon poskupljenja u januaru 2013. godine računi su dostizali iznos od 9.700 dinara, iako je ekonomska cena ostala ista.

Angelina Radulović, jedan od osnivača Udruženja "Roditelj", kaže da su se mnogi roditelji plašili da pokrenu sudski postupak u strahu od konsekvenci.

- Bili su u strahu da to može da se odrazi na odnos vaspitača prema njihovom detetu, ali se sada sve veći broj njih uključuje - navodi Radulović.

Gradonačelnik Beograda upoznat je sa kompletnom situacijom i navodi da će Grad sačekati sudske odluke u slučaju preplaćenih boravaka u vrtićima, nakon čega će postupiti u skladu sa presudama.

Izvor: Vebsajt Blic, Dijana Radisavljević, 30.03.2016.
Naslov: Redakcija