Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O UTVRĐIVANJU PROGRAMA PODRŠKE MALIM PREDUZEĆIMA ZA NABAVKU OPREME U 2016. GODINI: Fond za nabavku opreme iznosi 542 miliona dinara. Privrednik mora da obezbedi učešće od pet odsto, do 25 odsto novca bespovratno daje država, a preostalih 70 odsto se finansira kreditom komercijalne banke. Iznos odobrene bespovratne pomoći u visini do 25 odsto od neto vrednosti proizvodne opreme ne može biti manji od 250.000 ni veći od 2,5 miliona dinara. Može da se kupi nova ili polovna oprema ne starija od pet godina


Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju programa podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2016. godini ("Sl. glasnik RS", br. 31/2016 - dalje: Uredba), sa predviđenim sredstvima od 542 miliona dinara.

Uredbom, koja je stupila na snagu 26. marta 2016. godine, opredeljeno je 500 miliona dinara, dok je neutrošenih 42 miliona iz 2015. godine prebačeno u ovogodišnji fond za tu namenu u Razvojnoj agenciji Srbije.

Opredeljen novac je namenjen firmama za sufinansiranje nabavke proizvodne opreme i opreme direktno uključene u proces proizvodnje, odnosno, mogu ga koristiti za sufinansiranje nabavke nove ili polovne opreme i mašina, ali ne starijih od pet godina, ali i za delove specijalizovanih alata za mašine ili drugih kapitalnih dobara koja će se koristiti za proizvodnju razmenjivih dobara.

Firme koje ispune uslove iz programa, i kojima banke ili lizing kuće koje u tom programu učestvuju odobre kredit, mogu ostvariti pravo na sufinansiranje do 25 odsto neto vrednosti nabavljene opreme.

Privredni subjekt je u obavezi da obezbedi učešće u visini pet odsto, dok će se preostalih 70 odsto neto vrednosti opreme obezbediti iz kredita banaka ili finansijskog lizinga.

Iznos odobrene bespovratne pomoći u visini do 25 odsto od neto vrednosti proizvodne opreme ne može biti manji od 250.000 ni veći od 2,5 miliona dinara.

Program sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i odabranim poslovnim bankama i lizing kompanijama.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 29.03.2016.
Naslov: Redakcija