Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SKUPŠTINSKI ODBOR ZA FINANSIJE PODRŽAO IZMENE ZAKONA O HIPOTECI


Odbor za finansije Skupštine Srbije prihvatio je predložene izmene Zakona o hipoteci ("Sl. glasnik RS", br. 115/2005), koje bi, prema obrazloženju, trebalo da dovedu do ubrzanja finansijske privredne aktivnost, naročito izgradnje i ulaganja u privredi.

Predlog izmena ovog zakona bi trebalo da omogući bolji položaj kreditora i veću zaštitu dužnika, odnosno vlasnika hipotekarne nepokretnosti, a predstavlja deo paketa kojim se unapređuje i definišu uslovi poslovanja u Srbiji - rekao je savetnik u Ministarstvu finansija Srbije Dejan Hadžić na sednici Odbora za finansije.

Prema njegovim rečima, povod za izmene je odreba Zakona o hipoteci "koja govori da prilikom prodaje hipotekovane nepokretnosti sva prava hipotekarnih poverilaca ostaluju rezervisana", a koja je obesmislia sve dobro u tom zakonu koji je donet 2005. godine.

"To je bio povod da se urade izmene, ali pored toga pokušalo se da se otklone sve ostale manjkavosti i nedolosnenosti koje su se pokazale u praksi" - rekao je Hadžić.

Dodao je da su izmene Zakona o hipoteci usklađene i sa izmenama Zakona o javnom beležništvu ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011, 85/2012, 19/2013, 55/2014 - dr. zakon, 93/2014 - dr. zakon, 121/2014 i 6/2015) i da ih je podržao Međunarodni monetarni fond (MMF).

Hadžić je rekao da u predloženim izmenama postoji plan da se napravi neki budući pravni okvir koji se tiče nepokretnosti i taj paket trebalo bi da se odnosi i na pitanja u vezi sa proceniteljima, kao i teško naplativim kreditima banaka. 

Izvor: Portal E-kapija, 30.03.2015.