Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNI BELEŽNICI POLOŽILI ZAKLETVU


Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković poručio je novoimenovanim javnim beležnicima da u obavljanju posla treba da budu samostalni i nezavisni, ali i da se potpuni efekat njihovog rada može postići insistiranjem na profesionalnosti i odgovornosti.

Selaković je u Skupštini Srbije, gde je 46 novih javnih beležnika položilo zakletvu, rekao da je do sada u Srbiji postavljeno ukupno 137 javnih beležnika, što je približno 50 odsto od ukupnog broja.

On je naveo i da je još 118 kandidata koji su položili ispite ostalo neimenovano, uz napomenu da će biti uložen maksimalan napor da do toga dođe u što razumnijem roku, kao i da 14 područja osnovnih sudova nema javne beležnike.

Veliki broj sudova je ovim imenovanjem dobilo javne beležnike, i uveren sam da će se ovakvim dobrim i predanim radom progresivno popunjavati taj broj, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, beležnike će dobiti Zrenjanin, Kikinda, Vršac, Vranje, Loznica, Mladenovac, Ruma, Požarevac, Smederevo, Sombor, Šabac i drugi gradovi.

Selaković je, napominjući da je do sada već bilo slučajeva pokretanja disciplinskih postupaka i prekršajnih prijava, istakao da u budućem periodu treba uložiti napor u jačanje odgovornosti javnih beležnika.

On je ponovio i da će jačanje javno-beležničkog sistema dovesti do rasterećenja pravosudnih organa i povećanja pravne sigurnosti.

Predsednik Javno-beležničke komore Miodrag Đukanović poželeo je novoimenovanim javnim beležnicima uspeh u radu, navodeći da im početak neće biti lak, ali da će imati podršku Komore i svih javnih beležnika.

Kao profesija prošli smo taj prvi, teži deo puta, rekao je Đukanović i dodao da će Javno-beležnička komora biti tu za sve javne beležnike.

SPISAK SVIH JAVNIH BELEŽNIKA MOŽETE NAĆI NA NASLOVNOJ STRANI PRAVNE BAZE PARAGRAF LEX, KAO I NA SAJTU www.paragraf.rs

Izvor: Vebsajt Vlade Republike Srbije, 30.03.2015.