Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O GENETIČKI MODIFIKOVANIM ORGANIZMIMA: Neophodno je usvajanje novog Zakona radi usklađivanja sa pravilima STO i EU. Uslov za ulazak u STO je ukidanje zabrane prometa genetski modifikovanih proizvoda


Veoma brzo naša zemlja će morati da dozvoli promet genetski modifikovane hrane, jer je to prvi i osnovni uslov za ulazak Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju. Članstvo u STO je sa druge strane uslov za Poglavlje 30 u pretpristupnim pregovorima sa EU o ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija smatraju Srbija ne može da uđe u STO u poslednjem trenutku - neposredno pre nego što planira da zatvori Poglavlje 30, koje obrađuje spoljnotrgovinske odnose sa inostranstvom.

- Potrebno je da budemo neko vreme u STO, da se vidi kako smo nastupali kao članica pre nego što se to poglavlje zatvori - rekla je Bojana Todorović, pomoćnica ministra trgovine. - Za stupanje u STO ključno je doneti novi Zakon o genetički modifikovanim organizmima (GMO), a Srbija bi trebalo da taj zakon uskladi s propisima EU koji pružaju dobru zaštitu od GMO, uz ispunjavanje uslova STO.

Prema njenim rečima, odlaganjem pristupanja STO taj proces bi mogao da se komplikuje jer nove članice mogu da zatraže bilateralne pregovore i ustupke Srbije. Kao primer je navela da je to učinila Rusija, koja je pristupila STO 2012. godine, a s kojom su pregovori počeli ove godine. Kako je dodala u zahtevu Rusije nema ništa sporno, jer članice STO na to imaju pravo, ali da je za Srbiju bolje da se to izbegne.

Srbija pregovore o pristupanju STO još nije okončala sa Ukrajinom, Brazilom i SAD. Bojana Todorović je ocenila da bi svi ti pregovori mogli da se okončaju bez većih problema kada Srbija usvoji Zakon o GMO, jer, kako je navela, nijedna od tih zemalja nema želju da blokira Srbiju.

Predstavnica Direktorata Evropske komisije za trgovinu Žan Amila kaže da zna da je GMO osetljivo pitanje u Srbiji, ali slična je situacija i u EU koja ima striktne procedure za gajenje i uvoz GMO.

Kao glavno pitanje za Srbiju, Žan Amila, predstavnica Direktorata Evropske komisije za trgovinu, navela je što će po pristupanju EU morati da se odustane od sporazuma o slobodnoj trgovini, što znači i sporazuma koji ima sa Rusijom.

Ocenila je da je Srbiji sporazum sa Rusijom koristan i za trgovinu i za privlačenje investicija, i da nema prepreka da ga Srbija zadrži do samog pristupanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. N. S., 27.01.2017.
Naslov: Redakcija