Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAHTEV DA SE ODLOŽI OBJAVLJIVANJE ODLUKE O NEUSTAVNOSTI POJEDINIH ODREDBI ZAKONA O BIA


Odluka Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo kojom se od Ustavnog suda traži odlaganje objavljivanja odluke o neustavnosti pojedinih odredbi Zakona o bezbednosnoj informativnoj agenciji izazvala je buru u stručnoj javnosti. Razlog za takvu odluku je to što zbog izbora Skupština neće moći u roku, do kraja aprila, da sporni zakon uskladi sa Ustavom.

U suprotnosti sa Ustavom su odredbe Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji koje govore o tajnom praćenju komunikacije građana. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić kaže za Radio Novi Sad da to ostavlja mogućnost za kršenja prava građana.

„Problem sa osporenim odredbama Zakona o BIA bio je u njihovoj nepreciznosti i nejasnoći. One se odnose i na presretanje komunikacija, ali se mogu odnositi i na bilo šta drugo čime se širi mogućnost za ugrožavanje ljudskih prava“, ističe Šabić.

Naizgled, odluka Odbora je opravdana, kaže Šabić, ali istovremeno podseća na to da je Inicijativa za ocenu ustavnosti spornog zakona podneta još 2003.

„Važnije od ove gužve izazvane odlukom odbora je to što je trebalo neverovatnih deset godina da afirmišemo nešto što je jasan ustavni princip za šta sam se, zajedno sa zaštitnikom građana, lično zalagao“, kaže Šabić

Za Milana Antonijevića iz Komiteta pravnika za ljudska prava, zaobilaženje odluke Ustavnog suda je veoma zabrinjavajuće.

„Ova praksa nije dobra, nadam se da će se sa njom prekinuti i da ćemo konačno početi da poštujemo odluke. Nadam se da će Ustavni sud konačno zadobiti položaj koji bi trebalo da ima, dakle jednog suda koji adekvatno uređuje pravni sistem i ispravlja sve greške koje nisu u skladu sa Ustavom“, ocenio je Antonijević za Radio Novi Sad.

Poverenik Šabić podsetio je na to da su zakoni o vojno bezbednosnoj i informativnoj agenciji, zbog identičnih odredbi kao u Zakonu o BIA, pali pred Ustavnim sudom pre godinu dana. Utoliko je apsurdnije, kaže on, to što se već drugi put traži odlaganje sudske odluke koja bi trebalo da obezbedi ustavne garancije o pravima građana. 

Izvor: Tanjug