Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Zakon stupa na snagu 31. decembra 2016. godine. Nevladine organizacije koje se bave stanovanjem smatraju da novi Zakon ne donosi nikakve kvalitativne promene, sem što odgovornost, u potpunosti prebacuje na vlasnike stanova


Prema novom Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016 - dalje: Zakon), svaka zgrada moraće da ima Upravnika. Ako ga stanari ne izaberu među sobom ili ne unajme profesionalca, onda će opština imenovati svog.

Upravnik će, između ostalog, kontrolisati i ko izdaje stan i donositi program održavanja zgrade, koji obavezuje sve stanare. Onima koji ne plaćaju, prete izvršitelji.

Kritičari Zakona smatraju da represivne metode neće doneti rezultat.

U zgrade u radničkom naselju Detelinara, od nastanka nije uložen ni dinar. Stanari nemaju novac ili ne mogu da se dogovore, a država, kao ni lokalna zajednica ne nude pomoć.

Novi Zakon morao bi da pomeri stvari sa mrtve tačke i reši nagomilane problem u oblasti stanovanja, ali su mnogi skeptični po tom pitanju.

Ove zgrade na staroj Detelinari decenijama čekaju na obnovu, ali im novi Zakon neće pomoći u tome, smatraju nevladine organizacije koje se bave stanovanjem. Nov Zakon ne donosi nikakve kvalitativne promene, smatraju oni, sem što odgovornost, u potpunosti prebacuje na vlasnike stanova.

"Mislim da neće doneti nikakvo poboljšanje, te da je ovaj Zakon samo ozvaničio, legalizovao, postojeće stanje. To znači da je održivost stanovanja svedena na odgovornost vlasnika stanova i čitava politika održivosti stambenog fonda se svodi na krivičnu i materijalnu odgovornost vlasnika stanova. Niko ne kaže kako će, penzioneri sa najmanjim primanjima, kojih je i najviše u starim zgradama, uspeti da izdvoje novac za renoviranje, ako to zahteva grad, pošto je održavanje zgrada sada postalo javni interes", kaže Zoran Gajić iz Grupe za konceptualnu politiku.

Država nameće rešenje što nije dobro, smatra Brane Kozarčić, bivši predsednik Skupštine stanara u Braće Popović 12. Prema njegovom mišljenju, skupštine stanara trebaju podršku da se organizuju a ne spoljnju upravu, pretnje i kazne.

"Nikakva uprava neće moći da reši problem niske ekonomske moći, odnosno nemoći stanara da učestvuju, npr, u renoviranju krova što je posao, red veličine 30-40 hiljada evra", dodaje Kozarčić.

Kako će to sve funkcionisati, videćemo za dva meseca, kada, prema novom Zakonu, ističe rok za stanare da se sami organizuju.

Izvor: Vebsajt RTV, Marko Jakovljev, 28.12.2016.
Naslov: Redakcija