Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKONI O PRIVREDNIM KOMORAMA I O ZADRUGAMA: Od 1. januara 2017. godine članstvo u Privrednoj komori Srbije obavezno, kao i plaćanje članarine koju utvrdi Skupština te institucije. Dovoljan broj osnivača zadruge smanjuje na pet, a minimalni osnovni kapital za zadruge koje posluju ulozima je 100 dinara. Predviđeno je da se zadrugama koje su stekle svoju imovinu omogući da je upišu kao zadružnu svojinu


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 29. decembra 2015. godine:

  • Zakon o zadrugama,
  • Zakon o privrednim komorama.

Zakonom o privrednim komorama predviđeno je da će od 1. januara 2017. godine članstvo u Privrednoj komori Srbije biti obavezno, kao i plaćanje članarine koju utvrdi Skupština te institucije.

Prema Zakonu privrednici će ubuduće plaćati samo jednu članarinu u skladu sa svojim ekonomskim interesima, a odluku o visini članarine će donositi privreda.

Privredna komora Srbije i njene članice u budućnosti će moći na potpuno drugačiji način da definišu sistem javnih ovlašćenja, pa tako, na primer, privrednici iz unutrašnjosti više neće morati dokumenta koja su im potrebna za obavljanje posla da predaju u Beogradu, nego će to moći da urade u najbližoj komori.

Zakonom o zadrugama rešava se pitanje imovinsko - pravnih odnosa, budući da danas postoji oko 50.000 hektara u zadružnoj svojini koje je u velikom delu definisano kao društveno vlasništvo, ali i mnogo jednostavniji način organizovanja zadruga.

Tako će se zadrugama omogućiti da sve ono što su stekle u prethodnim godinama bude definisano kao zadružna imovina, koja može da bude upisana u katastru, a propisano je da svi koji žele da se slobodno udruže u svoje novoosnovane zadruge.

Sa druge strane, Zakonom je predviđen i mnogo jednostavniji način organizovanja zadruga.

Predviđeno da je samo pet lica potrebno za osnivanje nove zadruge, da ti udeli ne moraju da budu jednaki, da se definiše kapital zadruge u najmanjem mogućem iznosu i druga rešenja koja će omogućiti daleko lakše i glasanje, ali i upravljanje zadrugama.

Minimalni osnovni kapital za zadruge koje posluju ulozima je svega 100 dinara.

Zadruga uživa zaštitu republike, pokrajine ili opštine u obavljanju delatnosti u smislu subvencija koje se utvrđuju posebnim propisima, zakon donosi rešenje kako da se društvena imovina prevede u zadružnu, a zadruga manja od 20 članova ne mora imati upravni i nadzorni odbor, ali mora imati Skupštinu i direktora.

Zakonom se regulišu svi oblici zadruga: zemljoradničke, zanatske, stambene, studentske, omladinske, zdravstvene i socijalne.

Zadrugarima je omogućeno da imaju po jedan ulog (jedan ulog - jedan glas).

Zadruge su oslobođene osnivanja obaveznog rezervnog fonda i propisuju se poslovi zadružnog saveza.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 29.12.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija