Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OTVORENA POSLEDNJA KANCELARIJA ZA ALTERNATIVNE SANKCIJE


Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković otvorio je u Novom Pazaru 25. kancelariju za alternativne sankcije, tako da sada u svim sedištima viših sudova u Srbiji postoji po jedna.

On je istakao da je u aprilu 2013. godine, u mestima gde su već bile otvorene kancelarije, upućivanje na izdržavanje zatvorskih kazni do tri meseca bilo smanjeno do 80 odsto, do 6 meseci više od 62 odsto, a do godinu dana više od 40 odsto.

Najveće koristi sistema alternativnih sankcija jesu velike uštede u budžetu, ali i napredak u resocijalizaciji lica koja su do sada upućivana na izdržavanje zatvorskih kazni, kao i smanjenje broja zatvorskih pritvora u korist kućnog pritvora, objasnio je ministar.

Selaković je dodao da lica upućena na izdržavanje vanzavodskih sankcija u vidu društveno korisnog rada, ili rada u javnom interesu, doprinose društvenoj zajednici u kojoj žive tako što određeni broj časova provode u javnim preduzećima i od koristi su svojoj zajednici.

Otvaranje svih 25 kancelarija za alternativne sankcije od velike je važnosti i za pregovaračko Poglavlje 23, za ostvarivanje svih mera i ciljeva zacrtanih Akcionim planom, a naročito za podpoglavlje Osnovna prava, poručio je ministar.

On je dodao da će ovaj sistem omogućiti rasterećenje zatvorskih kapaciteta i mnogo bolji tretman prema licima koja svoje kazne izdržavaju u zatvorima.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 29.12.2014.