Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA: Utvrđena konačna rang lista za izbor javnih tužilaca u javnim tužilaštvima u Republici Srbiji. 30 tužilaštava bez kandidata


Državno veće tužilaca (DVT) narednih dana uputiće Vladi Republike Srbije konačnu rang-listu kandidata za šefove tužilaštava, koju je nedavno objavilo na svom sajtu. Vlada će odlučiti koje kandidate će predložiti Narodnoj skupštini Republike Srbije za izbor.

Iako je DVT početkom septembra raspisao oglas za 85 šefova tužilaštava širom Srbije, na konačnoj rang-listi ne nalaze se kandidati za 30 srpskih tužilaštava. Među 30 gradova koji po svemu sudeći ovoga puta neće dobiti nove šefove osnovnih tužilaštava su Pančevo, Sombor, Novi Pazar, Prijepolje, Negotin, Kuršumlija, Niš, Mladenovac...

Za Zaječar i Pirot neće biti predloženi kandidati kako za osnovno tako i za više javno tužilaštvo. Odluka o izostanku kandidata za čak 30 tužilaštva čudna je i zbog činjenice da je za sva tužilaštva u Srbiji bila pripremljena privremena rang-lista učesnika. Neobično je i što na konačnoj listi nema bodova koje su kandidati ostvarili tokom različitih faza izbora, iako su "poređani" po redosledu utvrđenom upravo na osnovu konačnog zbira bodova.

Postavlja se pitanje i da li je time što je DVT "obrisao" bodove priznao da Pravilniko kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata u postupku predlaganja i izbora nosilaca javnotužilačke funkcije ("Sl. glasnik RS", br. 43/2015) na osnovu kojeg je sproveden ceo postupak izbora nije dobar na šta su ukazivala strukovna udruženja tužilaca i sudijskih i tužilačkih pomoćnika.

Za rukovodeća mesta u nekim od tužilaštava u Srbiji, kako se vidi iz rang-liste, predloženo je čak po osam kandidata.

Prigovorom koji je na privremenu rang-listu za Više tužilaštvo u Kragujevcu izjavio Aleksandar Petrović, trećerangirani sa liste, čitav postupak izbora doveden je pod znak pitanja zbog prevage koja je data subjektivnim kriterijumima, tačnije ličnom utisku članova komisije DVT. Za tri osnovna tužilaštva u Beogradu prvi na listi bez bodova su dosadašnji vršioci funkcija javnih tužilaca.

O prigovorima koje su kandidati imali na privremenu rang-listu odlučivali svi članovi DVT-a. Nijedan od 40 izjavljenih prigovora nije usvojen. Čini se da su članovi DVT-a konačnu odluku prepustili članovima Vlade Republike Srbije. U slučajevima u kojima je DVT dostavi Vladi ime samo jednog kandidata, Vlada ima mogućnost da takav predlog vrati ovom telu. Tamo gde je predloženo više kandidata Vlada je obavezna da donese odluku.

Na rukovodećim mestima u tužilaštvima za koje nije predložen nijedan kandidat, vršioci funkcije ostaju do kraja 2015. godine, a posle toga bi Republički javni tužilac, Zagorka Dolovac, trebalo da imenuje šefove ovih tužilaštava.

Za Tužilaštvo za organizovani kriminal predloženo je četiri kandidata, a kao najozbiljniji za rukovodeće mesto u ovom tužilaštvu prema nezvaničnim saznanjima pominje se čačanski advokat Mladen Nenadić, koji ima isto bodova koliko i sadašnji specijalni tužilac Miljko Radisavljević. Za šefa Tužilaštva za ratne zločine viđen je sudija Dejan Terzić.

Izvor: Vebsajt Politika, Miroslava Derikonjić, Ana Stefanović, 27.11.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija