Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSTVO FINANSIJA: Formirana Radna grupa koja će se baviti problemom zaduženih u švajcarskim francima


Odluku Ministarstva finansija da formira Radnu grupu koja će se baviti problemom zaduženih u švajcarskim francima, bankari i ekonomisti ocenjuju kao nepotrebnu navodeći da je Narodna banka Srbije (NBS) već ponudila četiri rešenja za ovaj problem.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije, Aleksandar Vlahović, kaže da "ne vidi kako će taj problem da se reši drugačije, sem ukoliko država ima volje, a mislim da bi bilo pogrešno da teret rešavanja pitanja švajcaraca prebaci na poreske obveznike".

"Ulazak u bilo kakav kreditni odnos je individualna stvar između klijenta i banke i normalno je da se teret kursnih razlika ili prebaci na banku ili na klijenta", objasnio je Vlahović.

Sa njim se slažu i bankari jer, kako navode, ne postoji potreba za formiranjem Radne grupe Ministarstva finansija, jer je NBS već ponudila četiri modela klijentima koji su se zadužili u švajcarcima. Odziv zaduženih klijenata nije bio značajan, svega oko deset odsto za ceo bankarski sektor.

Zbog te odluke NBS, bankarski sektor je već platio više od pet milijardi dinara.

U okviru Ministarstva finansija u međuvremenu je formirana Radna grupa koja će se baviti rešavanjem problema građana zaduženih u švajcarskim francima, koja će se permanentno sastajati i u planiranom roku, u okviru svoje nadležnosti, ponuditi rešenja i predložiti ih Vladi Republike Srbije.

Ministar finansija Dušan Vujović, najavljujući formiranje Radne grupe nedavno je izjavio: "Mi imamo moralnu obavezu da odreagujemo što efikasnije, pre svega zbog socijalnih problema koji su proizašli, kako zbog nestabilnosti valutnih kurseva tako i zbog situacije na tržištu, i zato pokušavamo da sagledamo dubinu tog problema i nađemo način da pomognemo i van svoje zakonske obaveze".

Izvor: Vebsajt Tanjug, 29.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija