Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DO 2018. GODINE BIĆE USPOSTAVLJEN "MGOVERNMENT": Putem ove platforme biće moguće da se putem mobilnog telefona izvrši prijava i odjava prebivališta, produži registracija, plati porez, pribavi građevinska dozvola


Putem mobilnog telefona moći ćemo da prijavimo i odjavimo prebivalište, produžimo registraciju, platimo porez, pa čak i pribavimo građevinsku dozvolu. Kako tvrde u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, sve će to biti moguće putem projekta "mGovernment", ali ne pre 2018. godine.

Sledeće godine očekuje nas gotovo potpuna digitalizacija javne uprave, što znači da će građani gotovo sve poslove koje sada rade na šalterima raznih državnih službi, moći da završavaju iz fotelje, od kuće, samo preko računara. To, istovremeno, predstavlja i postavljanje temelja "mGovernmenta" u Srbiji, strategije koju je prošle nedelje najavila ministarka državne uprave Ana Brnabić, a što je, prema rečima Dušana Stojanovića, direktora Direkcije za elektronsku upravu u Ministarstvu državne uprave, jedan je od ključnih planova Direkcije za 2017. godinu.

- Ovaj projekat proizilazi iz činjenice da je proces digitalne transformacije u Republici Srbiji odavno počeo, pa se stoga ni država i javni sektor ne smeju ponašati drugačije nego što to od njih javnost očekuje - dodaje Stojanović.

A uvođenje "mGovernmenta" znači će da će građani preko mobilnog telefona moći da komuniciraju sa državnim organima bilo kada i bilo gde, jer danas više od 92 odsto građana poseduje barem jedan uređaj ovog tipa.

- Svoje poslove sa državom rešavaće isključivo sa mesta koje njima odgovara i kada njima odgovara. Ovaj proces je brz i kada je u pitanju e-Uprava, a ovako će biti još brži - kaže Stojanović.

A, evo šta će građani sve moći da urade preko svog mobilnog telefona:

  • prijava, odjava prebivališta
  • prijava rođenja deteta
  • zamena stare za novu saobraćajnu dozvolu
  • produženje registracije
  • plaćanje poreza
  • pribavljanje građevinske dozvole

Na pitanje postoji li konkretan rok u kojem bi "mGovernment" trebalo da zaživi, Stojanović odgovara: "Do sredine 2018. godine, ako počnemo da radimo do kraja ove godine. Ima dosta koraka koji moraju da se urade da bi to funkcionisalo."

Plan je, naravno, da se ubuduće sve što se sada radi, ili će se raditi preko "eUprave", radi i preko "mGovernmeneta".

- Naš plan je da građani preko posebno prilagođenih mobilnih aplikacija, nalik na aplikacije za "mBanking", mogu da se registruju ili prijave, i koriste svoj nalog na nacionalnom Portalu "eUprava", tako da sve poslove prema državi završavaju lako i brzo. Za to je potrebno napraviti nekoliko ključnih tehnoloških rešenja za dokazivanje identiteta građana, jer neće postojati mogućnost elektronskog potpisa. U drugim zemljama već postoje mobilna rešenja za potvrdu identiteta, i mi ćemo ih primeniti i kod nas, tako da se sigurnost podataka i korišćenja "mGovernemnta" ne dovode u pitanje - kaže Stojanović.

On dodaje da u razvijenim zemljama Evrope ili Americi vlast koristi mGovernment platformu da bi korisnike obaveštavala o masovnim prirodnim katastrofama, poplavama, zemljotresima…

Na pitanje kolika su ulaganja potrebna, ali i kolike se uštede očekuju od ovog sistema kada zaživi, Stojanović odgovara da je veoma teško govoriti o proceni troškova "u trenutku kada u Srbiji ne postoje ni začeci mGovernmenta".

- Ulaganja se svakako mere desetinama miliona dinara. S obzirom da su budžeti Direkcije za elektronsku upravu uglavnom skromni, mi već u ovom trenutku rešenje vidimo u nekoj formi privatno-javnog partnerstva. Kroz saradnju sa privatnim sektorom, mogli bismo da izbegnemo troškove pri uvođenju mGovernmenta, i da od toga imamo velike koristi - i mi i građani, kao i naši partneri i svi ostali predstavnici privatnog sektora - kaže Stojanović.

Uvođenje mGovermenta donelo bi, prema njegovim rečima, višestruke uštede - građanima, biznis sektoru, i najviše samoj državi. Građani i preduzetnici bi mogli da uštede ne samo vreme, već i novac koji izdvajaju na različite provizije i takse.

Sa aspekta države, uštede bi se kretale od nekoliko miliona, do nekoliko desetina miliona evra samo na troškovima štampanja papira.

- Nacionalni Portal eUprava u ovom času broji više od 400.000 aktivnih korisnika. Ako uzmete u obzir da u Srbiji ima značajno više korisnika mobilnih telefona od korisnika računara, mi procenjujemo da bi sa uvođenjem mGovernmenta broj građana koji koristi e-servise višestruko uvećao. To znači, više onlajn, a manje štampanih obrazaca, dakle veće uštede za državni budžet. Primera radi, Grad Beograd samo za štampanje Izvoda iz Matične knjige rođenih izdvaja oko 35 miliona dinara godišnje - kaže Stojanović i dodaje da bi mGovernment dramatično uticao i na smanjenje korupcije koja je glavni krivac za najveći odliv sredstava iz državne kase.

Izvor: Vebsajt Blic, M. R. Petrović, 28.09.2016.
Naslov: Redakcija