Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI OD JONIZUJUĆIH ZRAČENJA I O NUKLEARNOJ SIGURNOSTI: Srbija pravi mapu radona. Postavljanje detektora počinje 15. oktobra 2015. godine


U domaćinstvima u Republici Srbiji će od 15. oktobra 2015. godine početi postavljanje detektora koji će meriti nivo radona, jednog od najopasnijih uzročnika raka pluća.

Srbija je jedina zemlja u regionu i u Evropi koja nema mapu radona, prirodnog radiokativnog gasa koji je Svetska zdravstvena organizacija, posle pušenja, proglasila drugim najvećim uzročnikom raka pluća. Zato će državna Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost polovinom oktobra po celoj Srbiji početi da postavlja detektore koji će nakon šest meseci pokazati nivo ovog opasnog gasa po objektima i regionima. Akcija je pokrenuta na inicijativu Međunarodne agencije za atomsku energiju.

- Reč je o gasu bez boje i mirisa čija je koncentracija na otvorenom prostoru veoma niska. U zatvorenim prostorijama, međutim, radon se može akumulirati u visokim koncentracijama - kaže Maja Eremić Savković, pomoćnik direktora za radijacionu sigurnost u Agenciji.

Radona najviše ima u zemljištu ispod ili oko objekta, i to tlu koje sadrži glinu i fosfate. Ima ga i u građevinskim materijalima, nekim vrstama kamena, a najviše u granitu. Nema ga u drvetu, staklu, tkaninama...

Savković napominje da radon prolazi kroz temelje kuća i ventilacione otvore, te da koncentracija zavisi od konstrukcije zgrade, kvaliteta prozora, kao i od visine na kojoj se stan nalazi.

Radon u organizam ulazi respiratornim putevima, raspada se i na tkivo ostavlja velike posledice.

Agencija je pozvala građane da joj se prijave za postavljanje detektora u njihove kuće. Detektori koje Srbija dobija od Švedske su potpuno bezopasni i postavljaju se uglavnom na ormane. Nakon šest meseci šalju se na očitavanje u laboratorije u Švedsku. Rezultati se potom saopštavaju vlasniku kuće.

Učešće u projektu je potpuno besplatno. Ovo je jedinstvena prilika da građani mogu da provere jedan od parametara za kvalitet vazduha koji udišu u svojim kućama i stanovima.

U sredu 30. septembra 2015. godine u Vršcu počinje 28. Simpozijum Društva za zaštitu od zračenja Srbije i Crne Gore, koji će trajati do 2. oktobra 2015. godine. Na ovom stručnom skupu će se kroz veliki broj radova i usmenih prezentacija razmenjivati iskustva i govoriti o napretku u oblasti zaštite od jonizujućih zračenja u našoj zemlji kao i u regionu.

Tom prilikom predstavnici Agencije promovisaće nacionalni program merenja radona na teritoriji Srbije koji je početkom 2015. godine otpočeo kao deo saradnje sa Međunarodnom Agencijom za atomsku energiju i nadležnim ministarstvima.

Izvor: Vebsajt Blic, 29.09.2015.