Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKATSKA KOMORA SRBIJE: Udar na nezavisnost, samostalnost i samoregularnost advokature u Srbiji


Kako se navodi u saopštenju Advokatske komore Srbije sastanak predsednika komora održan je povodom događanja koja su okvalifikovana kao nedopustiv, i u istoriji nezabeležen, udar na nezavisnost, samostalnost i samoregularnost advokature u Srbiji.

Osim formiranja Protestnog odbora, koji će biti u stalnom zasedanju, dogovoreno je da sve komore na svojim internet stranicama objavljuju odluke i informacije u vezi sa protestima advokata.

U slučaju privođenja advokata, kako se dodaje, odmah će biti obaveštavano celokupno članstvo, sredstva javnog informisanja i organizovana javna okupljanja, dok će se advokati organizovati kako bi pružili materijalnu i drugu pomoć porodici advokata.

Predstavnici advokatskih komora će u slučaju hapšenja advokata, kako se navodi, obavestiti sve advokatske komore u regionu i Evropi radi pružanja ponuđene pomoći.

U najkraćem roku, navodi se u saopštenju, održaće se i kongres advokata Srbije uz učešće predsednika i predstavnika Evropske unije advokata (CHBE) i advokatskih komora iz Evrope, posvećen ustavnom položaju i osnovnim principima na kojima počiva advokatura.

Advokatske komore Beograda, Niša, Čačka, Požarevca i Vojvodine pokrenule su disciplinske postupke protiv 11 advokata zbog nepoštovanja odluke o štrajku Advokatske komore Srbije (AKS).

Sada su protiv tih štrajkbrehera pokrenuti postupci zbog nepoštovanja Kodeksa profesionalne etike advokata i Statuta AKS, precizira se u informaciji Advokatske komore Srbije dostavljenoj Tanjugu.

Odluku o obustavi rada svih advokata u Srbiji donela je Skupština AKS 13. septembra.

U saopštenju AKS se dodaje da su sve disciplinske prijave poslate prijavljenim advokatima na izjašnjenje, a oni imaju rok od osam dana da se o njima izjasne.

Nakon toga će nadležni disciplinski tužilac svake Komore odlučiti o podizanju optužnice, ukazano je u saopštenju.

Ukoliko se utvrdi odgovornost tih advokata, njima mogu biti izrečene disciplinske mere, kao što su novčane kazne ili brisanje iz imenika advokata (gubljenje licence za rad).

Beogradski advokati počeli su obustavu rada 10. septembra, a advokati iz cele Srbije nedelju dana kasnije.

Advokati su rad obustavili jer traže od ministarstava pravde i finansija da se reši pitanje paušlanog poreza koji je ove godine advokatima povećan od 40 odsto, au nekim slučajevima i do 100 ili 300 odsto, kao i da se izmene pojedine odredbe Zakona o javnim beležnicima i pratećih zakona.

Izvor: Tanjug