Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA: Udruženje sportskih novinara Srbije upozorava da da pojedini kablovski kanali krše član 64. Zakona i protivzakonito zabranjuju drugim TV stanicama da izveštavaju sa utakmica


Udruženje sportskih novinara Srbije (USNS) ponovo je upozorilo Regulatorno telo za elektronske medije da pojedini kablovski kanali grubo krše član 64. Zakona o elektronskim medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014 i 6/2016 - dr. zakon - dalje: Zakon) i protivzakonito zabranjuju drugim TV stanicama da izveštavaju sa utakmica.

USNS naglašava da su utakmice, kao što je nedavno odigrana između Crvene zvezde i Sasuola u plej-ofu za plasman u Ligu Evrope, na listi najvažnijih događaja od posebnog značaja, sa obrazloženjem da imaju ekskluzivna TV prava.

"Zakon je jasno i precizno uredio ovu oblast, što znači da isključivo pravo prenosa ovih događaja ima samo pružalac usluge TV emitovanja, kome je pristup slobodan i čija zona prokrivanja obuhvata celokupno područje Republike Srbije i regulator je dužan da o tome obavesti Evropsku komisiju", navode iz USNS.

Dalje se dodaje da kablovski kanali, koji se mogu pratiti samo u pojedinim kablovskim mrežama ili putem IP TV, ne mogu ostvariti ekskluzivno pravo prenosa na listi događaja od posebnog značaja, u šta spada duel Crvene zvezde i Sasuola u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

"U slučaju ponovnog kršenja Zakona od strane REM-a, Udruženje sportskih novinara Srbije zahtevaće od Narodne skupštine Republike Srbije, koja bira članove Saveta REM-a, da se pozovu na odgovornost svi članovi Saveta regulatora", zaključuju iz USNS.

ZAKON O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014 i 6/2016 - dr. zakon)

6. Odredbe koje se odnose samo na linearne medijske usluge

Pristup najvažnijim događajima

Član 64

Pružalac usluge televizijskog emitovanja pod nadležnošću Republike Srbije, ne može ekskluzivno emitovati događaje koji su na listi najvažnijih događaja od posebnog značaja za sve građane, na način da se značajan deo javnosti u Republici Srbiji, državi članici Evropske unije ili državi potpisnici međunarodnog ugovora koji obavezuje Republiku Srbiju, liši mogućnosti praćenja tih događaja.

Regulator blagovremeno sastavlja, na jasan i transparentan način listu najvažnijih događaja domaćih i stranih, iz stava 1. ovog člana, koji su od posebnog značaja za sve građane (kulturni, politički, sportski, zabavni i sl.) i na koje isključivo pravo prenosa može ostvariti samo pružalac usluge televizijskog emitovanja kome je pristup slobodan i čija zona pokrivanja obuhvata celokupno područje Republike Srbije i o tome obaveštava Evropsku komisiju.

Regulator određuje koji događaji sa liste, iz stava 1. ovog člana, treba da budu dostupni u celini ili delimično putem prenosa uživo, a koji u celini ili delimično putem odloženog prenosa, ukoliko je to neophodno iz objektivnih razloga ili javnog interesa.

Pružalac usluge televizijskog emitovanja, koji ima isključivo pravo prenosa događaja od velikog interesa za javnost, dužan je da svim drugim zainteresovanim pružaocima usluge televizijskog emitovanja, bez diskriminacije i pod jednakim uslovima, dozvoli i omogući da slobodno izaberu inserte sa tog događaja, preuzmu ih i objave u trajanju do 90 sekundi, uz navođenje izvora slike i tona i uz nadoknadu koja ne može preći visinu stvarnih troškova.

Ako su, pružalac usluge televizijskog emitovanja koji ima isključivo pravo prenosa događaja od velikog interesa za javnost, kao i pružalac usluge televizijskog emitovanja koji zahteva pristup, osnovani na teritoriji Republike Srbije, pristup se zahteva od pružaoca usluge televizijskog emitovanja neposredno.

Izabrani insert se koristi isključivo za emisije opštih vesti, a mogu se koristiti i kod audio-vizuelnih servisa na zahtev isključivo ako taj program nudi isti pružalac usluge televizijskog emitovanja sa odloženim emitovanjem.

Regulator bliže propisuje način formiranja liste najvažnijih događaja od posebnog značaja za sve građane iz stava 1. ovog člana i ostvarivanje prava na pristup događajima od velikog interesa iz stava 4. ovog člana.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 26.08.2016.
Naslov: Redakcija