Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O KVALITETU ŽITA, MLINSKIH I PEKARSKIH PROIZVODA I TESTENINA: Pravilnik je stupio na snagu 19. avgusta 2016. godine, a počeće da se primenjuje 1. januara 2018. godine. Prema novim pravilima ukoliko raženi hleb nema u sebi minimum 70 odsto tog brašna, a heljdin hleb nema u sebi 30 odsto heljde, ne mogu se nazvati takvim hlebom


Dileme o tome kakav hleb jedemo i da li to odgovara onome što piše na deklaraciji, mogla bi da se reši novim pravilima propisanim za pekarsku industriju.

Naime, u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine navode da je pre nekoliko dana usvojen novi Pravilnik o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda i testenina ("Sl. glasnik RS", br. 68/2016 - dalje: Pravilnik), koji će zameniti Pravilnik o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda, testenina i brzo smrznutih testa ("Sl. list SRJ", br. 52/95, "Sl. list SCG", br. 56/2003 - dr. pravilnik i 4/2004 - dr. pravilnik i "Sl. glasnik RS", br. 43/2013 - dr. pravilnik), koji je na snazi još od 1995. godine.

Načelnik Republičke poljoprivredne inspekcije, Nenad Vujović, kaže da je cilj donošenja novog Pravilnika, čija je izrada okupila predstavnike proizvođača, Ministarstva, instututa i fakulteta, da se omogući bolje postavljeni sistem u pogledu bezbednosti kvaliteta proizvoda.

Kao najvažnije Vujović navodi to što su jasnije određeni procenti koji moraju da budu poštovani kako bi neko svoj hleb nazvao - ražanim, kukuruznim, heljdinim, speltinim.

 Kako je naveo, cilj je bio da se prepoznaju standardi i odrednice koje će omogućiti da se ujednači pristup kvalitetu.

"Ovaj Pravilnik je usaglašen po pitanju kvaliteta sa propisima koji se primenjuju u inostranstvu i mislimo da će potrošačima i proizvođacima biti jasnije kako taj proizvod po pitanju kvaliteta treba da izgleda", rekao je Vujović.

On ističe da se radna grupa potrudila da postavi jasnija pravila u odnosu na ono što je najviše zbunjivalo potrošače, a pre svega, kada se radi o vrstama hleba poput ražanog, hleba od kukuruznog brašna, od heljde.

"Precizirali smo koji je to odnos sirovina u proizvodu da bi on mogao da se nazove ražanim hlebom", rekao je on i dodao da su u prethodnom Pravilniku postojala pravila koja su na neki način bila nejasna.

Prema novim pravilima ukoliko raženi hleb nema u sebi minimum 70 odsto tog brašna, ne može se smatrati takvim hlebom.

"Ukoliko heljdin hleb nema u sebi 30 odsto heljde, ne može se nazvati heljdinim hlebom", objasnio je Vujović.

Pravilnik je stupio na snagu 19. avgusta 2016. godine, a počeće da se primenjuje 1. januara 2018. godine, što znači da su prelazni rokovi široki.

"U tom periodu proizvođači moraju da se pripreme za postupanje po tom Pravilnku. Postoji par odrednica u Pravilniku koje su stupile na snagu odmah, pre svega kada govorimo o kvalitetu žita, odnosno pirinča", rekao je Vujović.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 29.08.2016.
Naslov: Redakcija