Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU: Objedinjen rad nekoliko inspekcija, čime se legalne firme i preduzetnici štite od poslovanja nelegalne konkurencije. Puna kontrola neregistrovanih subjekata od 30. jula 2015. godine


Privrednici su inicirali i podržali donošenje Zakona o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015 - dalje: Zakon), naročito u delu kojim se uređuje postupanje inspekcija prema neregistrovanim subjektima, sa čijom se primenom počinje 30. jula 2015. godine,jer on objedinjujući rad nekoliko inspekcija, štiti legalne firme i preduzetnike od poslovanja nelegalne konkurencije, izjavio je sekretar Udruženja trgovine i usluga Privredne komore Beograda, Aleksandar Milošević.

Milošević je ocenio da novi Zakon koji je usvojen 15. aprila 2015. godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije donosi određenu stabilnost poslovanju legalnih privrednih subjekata. Njime će se sprečiti neujednačenost postupanja inspektora na terenu, jer je bilo primera da u različitim delovima Srbije inspektori različito tumače određene zakone, dodao je on.

Na pitanje kako pomoći onima koji su na rad na crno bili naterani, Milošević je odgovorio da im ovaj Zakon neće direktno pomoći, ali će ih naterati da uđu u legalne tokove. Ono što je sledeće i što država treba da uradi u ovoj oblasti, jeste implementacija donete Strategije za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti za period od 2015. do 2020. godine ("Sl. glasnik RS", br. 35/2015)uz koju ide i akcioni plan.

Država je ta koja sada mora da realizuje mere previđene ovim planom, a pogotovo mere koje se odnose na pristup finansijskim sredstvima pod povoljnim uslovima, rekao je Milošević. On je ocenio da bi onima koji su u sivoj zoni zato što nisu mogli da plaćaju obaveze ili su pogrešno napravili koncept svog biznis plana, pa su propali u sivu zonu trebalo omogućiti da ako mogu ponovo započnu poslove kroz legalne tokove.

Što se tiče onih koji su na klackalici da iz sive zone pređu u legalno poslovanje potrebno je da se još neki propisi promene kako bi oni mogli da žive i rade legalno, a to je pre svega smanjenje fiskalnog opterećenja zarada, ocenio je Milošević. "Moramo da priznamo da je opterećenje na zarade u Srbiji procentualno mnogo veće nego u nekim drugim zemljama iako su naše bruto zarade male. Ali ako bi se smanjila opterećenja i doprinosi to bi takođe znatno olakšalo ulazak u legalne tokove", istakao je on.

Sekretar Udruženja trgovine i usluga Privredne komore Beograda smatra da bi takođe za dodatni rad pored redovnog posla trebalo razmotriti mogućnost da se ne plaćaju doprinosi nego samo porezi. A, opet to ide u korist lokalne samouprave jer su to njeni direktni izvori prihoda koji bi mogli da se ulažu u podsticanje razvoja i zapošljavanje, naglasio je Milošević.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Beograda, 29.07.2015.