Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT GRAĐANSKOG ZAKONIKA: Predviđeno je osnivanje Alimentacionog fonda iz koga bi se isplaćivalo izdržavanje koje je sud odredio pravnosnažnom i izvršnom odlukom, a koju roditelj - dužnik izdržavanja, izbegava da izvrši. Sredstva isplaćena iz Alimentacionog fonda državi će refundirati roditelj dužnik, uvećana za 10-15 odsto na ime naknade prinudne naplate


Samohrani roditelji znaju koliko je teško da naplate alimentaciju i sve veći broj njih odlučuje da se obrati izvršiteljima. Početkom jula 2016. godine završava se rasprava o Nacrtu Građanskog zakonika, a jedna od mogućnosti koju predviđa je i Alimentacioni fond - državna agencija koja bi roditeljima pomogla u naplati dugova.

Dve godine sudskog spora o očinstvu i alimentaciji dobili su epilog. Iako je presuda na stolu već skoro godinu dana, ni dinar alimentacije nije uplaćen.

"Kako je ta presuda doneta, nikakav kontakt, ništa, meni nikakav dopis nije stigao da li ću ja, da li će moje dete da dobije tu alimentaciju", ističe samostalna majka, koja ne uspeva da ostvari alimentaciju.

Da ni dan roditelji ne čekaju na isplatu, već duže vreme govori se o Alimentacionom fondu. Nacrt Građanskog zakonika to i predviđa.

"On funkcioniše tako što ako se izdržavanje ne dobija od roditelja, iznos dosuđenog izdržavanja uplaćuje se redovno roditelju kome to izdržavanje treba, a onda ta agencija preduzima korake da bi te dugove naplatila", kaže advokat "Centra za prava deteta" Marija Petrović.

To praktično znači da od alimentacije više nema bežanja. Nije retko da su oni koji treba da plate spremni da nestanu bez traga i glasa.

"Da se bivši partner ili partnerka prosto odjavi sa posla, kako bi prikazali da nemaju primanja, prilikom naplate je jako veliki problem, to su sudski procesi koji znaju da traju godinama", ističe Dragana Soćanin iz udruženja "Roditelj".

Kada se završe često postaju prepreka da roditelji ostvare druga socijalna prava. Alimentacija, iako fiktivna, ulazi u prosek primanja. Tada je tužba jedino rešenje.

"Roditelji su zaista suočeni sa vrlo neprijatnim situacijama, od toga da tuže svoje roditelje, roditelje partnera, da bi se dokazalo da im niko ne pomaže. To je izuzetno komplikovan proces i dodatni psihološki pritisak", kaže Dragana Soćanin.

Pravni zastupnici, kažu, jeste neprijatno, ali je efikasno.

"Ti procesi su vrlo kratki, vrlo formalni, ako neko zaista nema novca, takva će biti i presuda", dodaje Marija Petrović.

Kako ponekad ni to nije dovoljno, roditelji se sve češće obraćaju izvršiteljima. Čini se, Alimentacioni fond, rešio bi sve dileme. U tom slučaju nesavesni roditelji ne bi dugovali svojoj deci, već državi.

Izvor: Vebsajt RTS, Ana Šuvalija Pešić, 28.06.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija