Zastava Bosne i Hercegovine

UVOĐENJE PROGRAMSKOG BUDŽETIRANJA NA LOKALNOM NIVOU


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički najavila je danas da će od naredne godine zaživeti programsko budžetiranje na nivou jedinica lokalne samouprave.

Udovički je na konferenciji “Programski budžet-obaveza i izazov za lokalne samouprave” u Privrednoj komori Srbije objasnila da će to doneti novinu da se lokalne samouprave više ne bave samo time da li su prekršile određene propise, već da realizuju i neke druge stvari, koje su veoma korisne za njihov razvoj.

Programsko budžetiranje, kako je navela, znači to da čelnici lokalnih samouprava više neće moći da planiraju budžet po stavkama kao što su plate i materijalni troškovi, već će morati da planiraju i neke druge aktivnosti, poput unapređenja sistema zaštite od poplava, za šta će biti neophodno da po stavkama preciziraju potrebna sredstva.

Programski budžet nije samo način na koji se budžet prezentuje, već i način na koji donosioci odluka planiraju i upravljaju javnim finansijama u nameri ostvarivanja razvojnih ciljeva, istakla je Udovički.

Ona je ukazala na neophodnost detaljnog planiranja sredstava u budžetu, kao i na potrebu da lokalne samouprave donesu strateške planove na svim nivoima i programe i projekte po prioritetima.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 27.6.2014.