Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

10. EVROPSKI FORUM ZA UNAPREĐENJE VLADAVINE PRAVA NA TEMU SPROVOĐENJA IZVRŠENJA U GRAĐANSKIM STVARIMA U REPUBLICI SRBIJI: OSTVARIVANJE PRAVDE BIĆE ODRŽAN 11. JULA 2014. GODINE: • Rok za prijavu učešća je 4. jula 2014. godine •


10. Evropski forum za unapređenje vladavine prava na temu: "Sprovođenja izvršenja u građanskim stvarima u Republici Srbiji: Ostvarivanje pravde" biće održan 11. jula 2014. godine između 10:00 i 16:30h u hotelu Hyatt Regency u Beogradu, (Milentija Popovića 5).

10. Evropski forum za unapređenje vladavine prava zajednički organizuju Ministarstvo pravde RS, Komora izvršitelja Srbije i GIZ u okviru svog Programa za pravne i pravosudne reforme.

Deseti forum se isključivo usredsređuje na reformu sistema izvršenja potraživanja u Srbiji. On predstavlja deo projekta Vladavina prava i izvršenje (Rule of Law and Enforcement, RoLE) koji GIZ sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije.

Smatra se da novi sistem izvršenja potraživanja dobro funkcioniše. Potrebno je, međutim, rešiti jedan broj pitanja koja su se pojavila od uvođenja Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011, 99/2011 - dr. zakon, 109/2013 - odluka US i 55/2014). Jačanje svesti javnosti o pojedinačnim pravima i obavezama i izgradnja poverenja u sistem su takođe od značaja.

Učesnici ovog foruma će u odgovoru na ove izazove da razmotre korake koje bi trebalo preduzeti kako bi reforma sistema izvršenja bila u potpunosti operativna, ne samo u perspektivi brzog pristupanja EU.

Na forumu će se okupiti relevantne zainteresovane strane, tj. izvršitelji, sudije, pravnici, predstavnici ministarstava, poverilaca, privrednih subjekata i udruženja, kao i vodeći stručnjaci iz Srbije i inostranstva. Radni jezici skupa su engleski i srpski.

Rok za prijave učešća na forumu je 4. juli 2014. godine (http://www.legalreform.rs/index.php/sr/prijave-u-toku-10-evropski-pravni-i-politicki-forum-izvrsenje-potrazivanja-u-srbiji-pravda-na-delu).

Izvor: Redakcija, 27.6.2014.