Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RAZMATRA SE UVOĐENJE MODELA PO KOME BI, KADA SE MENJA IME ULICE, GRAĐANI BILI OSLOBOĐENI TROŠKOVA PRILIKOM PROMENE ADRESE U LIČNIM DOKUMENTIMA


Ko je zadužio Srbiju i čovečanstvo, a ko nema istaknuto mesto u toj istoriji? Nisu saglasni ni građani ni vlast, budući da svaka nova donese odluku o promeni naziva pojedinih ulica i trgova. U Beogradu svega nekoliko desetina ulica nosi isto ime od svog nastanka, a dve će uskoro dobiti novo.

Pre gotovo dve decenije general Ždanov i maršal Tolbuhin izgubili su ulice u centru prestonice u korist predratnih naziva. Imena dvojice zaslužnih Rusa ponovo će se naći na tablama, ali se iz centra sele na Novi Beograd. I to na mesta onih koji su, objašnjavaju nadležni, važni za bivšu državu - ne i za Srbiju.

Nadležni objašnjavaju da je vraćanje ulica oslobodiocima Beograda ispravljanje istorijske nepravde koja je grad koštala obraza. Novine bi građani, ipak, mogli da plate novcem.

"Razgovaramo sa Vladom Republike Srbije da se iznađe model kada su u pitanju promena imena ulica za koje građani nisu sami odgovorni u smislu da ne menjaju sami adresu ili da menjaju svoj status, da se nađe način da oni nemaju troškove prilikom promena adrese u ličnim dokumentima", rekao je gradski menadžer Beograda, Goran Vesić.

Reč je i o pogledu na istoriju koji svaka vlast izražava kroz promenu naziva ulica i trgova, smatraju upućeni.

Istoričar Bojan Dimitrijević kaže da je verovatno bilo praktičnije da određene ulice koje su nove, u novim delovima grada, dovoljno široke nose ta imena.

"Na ovaj način se ispravlja određena greška, ali čini mi se da boljim izborom ulica bi to možda bilo adekvatnije jer bi ta imena ostala trajna. Ovako postoji mogućnost da neke nove gradske vlasti opet vrate ona imena koja sada koristimo", smatra Dimitrijević.

Odluka da novobeogradske ulice ponesu imena Ždanova i Tolbuhina biće usvojena sredinom juna na prvoj narednoj sednici gradske skupštine.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragana Biberović, 28.05.2016.
Naslov: Redakcija