Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA: Komisija za zaštitu konkurencije protivi se odredbama Nacrta zakona kojima je predviđeno da se poslovi licenciranja preduzeća koja se bave pogrebnim uslugama povere Privrednoj komori Srbije


Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnim delatnostima predviđeno je da se poslovi licenciranja preduzeća koja se bave pogrebnim uslugama povere Privrednoj komori Srbije. U Komisiji za zaštitu konkurencije, međutim, smatraju da to može ozbiljno da ugrozi rad privatnih preduzetnika u ovoj delatnosti. Oni napominju i da nije u redu da se PKS poveravaju poslovi državne uprave.

Zbog toga je Komisija za zaštitu konkurencije uputila dopis Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u kome izražava zabrinutost u vezi sa članom 7 Nacrta zakona, koji propisuje da PKS kontroliše ispunjenost uslova za obavljanje komunalne delatnosti.

- Predloženo zakonsko rešenje smatramo dodatnom barijerom, kako za ulazak novih, tako i za nastavak poslovanja postojećih učesnika na tržištu, sa mogućim ozbiljnim posledicama na njihov rad - navode u antimonopolskom telu. - Nisu jasni razlozi zbog kojih bi trebalo da bude izmenjen položaj PKS, a koja je "samostalna, nevladina, poslovno-stručna i interesna asocijacija pravnih i fizičkih lica koja obavljaju registrovanu privrednu delatnost". Zakon ne bi trebalo da poverava poslove državne uprave Privrednoj komori Srbije.

U Komisiji ističu da je jedan od najvažnijih ciljeva propisa da se na tržištu obezbede ravnopravni uslovi za delovanje svih učesnika, pod pretpostavkom da ispunjavaju potrebne kriterijume.

Dragan Zdjelar, predsednik Udruženja privatnih pogrebnika Srbije, smatra da nije u redu da PKS izdaje licence i odlučuje o tome ko može da se bavi ovom delatnošću, jer u njoj nema predstavnika privatnika.

- Mi smo pokušali da pristupimo Grupaciji za pružanje pogrebnih usluga, ali su nas odbili - priča Zdjelar. - Nije fer da se o sudbini našeg posla pitaju samo kolege iz državnih preduzeća.

U Ministarstvu, međutim, ne odustaju od ideje da PKS licencira sve pogrebnike. Svoj stav objašnjavaju činjenicom da Zakon o državnoj upravi ("Sl. glasnik RS", br. 79/2005, 101/2007, 95/2010 i 99/2014) i Zakon o privrednim komorama ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015) predviđaju mogućnost da se PKS poveri i obavljanje javnih ovlašćenja. Oni napominju da su im neka od njih, poput izdavanja uvozno-izvoznih dokumenata i uverenja o poreklu robe, već poverena.

Prema Zakonu o privrednim komorama ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015), od 1. januara 2017. godine svi privredni subjekti koji obavljaju registrovanu poslovnu delatnost na teritoriji Srbije, uključujući i preduzetnike, biće članovi Privredne komore Srbije - napominju u Ministarstvu. - To znači da će sva privredna društva i preduzetnici imati jednak status, prava i odgovornosti. Sastav Komisije za proveru će obezbediti učešće i državnih organa i lokalne samouprave i subjekata iz iste oblasti, u utvrđivanju ispunjenosti uslova. Kao članovi PKS, biće u prilici da kroz učešće u radu njenih organa i tela daju sugestije i predloge za unapređenje kriterijuma ili izmene pravne regulative.

Izvor: Vebsajt Novosti, Z. Radović, 27.05.2016.
Naslov: Redakcija