Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREKRŠAJNI SUD U NOVOM SADU: Broj podnetih i preuzetih prekršajnih prijava se poklapa


Devet hiljada prekršajnih prijava za koje se tvrdilo da su nestale, nisu nestale, nego se radi o nesporazumu u pogledu nadležnosti policijske uprave Novi Sad koja pokriva ceo Južnobački okrug, a koja je podnete prijave prosledila prekršajnim sudovima, kako u Novom Sadu, tako i sudovima u drugim opštinama, razjasnili su nadležni iz policije i suda, odbacujući optužbe strukovnog udruženja policije.

Prekršajne prijave za kršenje Zakona o javnom redu i miru iz policijske uprave idu pravo u sud, međutim, kada se broj podnetih i broj primljenih prijava razlikuje za čak devet hiljada, povod je da se o tome obaveste i nadležna ministarstva, ali i da se zahteva vanredna kontrola, stav je nedavno osnovanog udruženja policije dr Rudolf "Arčibald Rajs".

"Podatak s kojim raspolaže strukovno udruženje policije je da je u periodu od 2010. do 2013. nestalo 9144 prijave, tj. da se statistika Policijske uprave Novi Sad, njihovi podaci, ne podudaraju sa podacima prekršajnog suda u Novom Sadu", rekao je Nenad Ljubišić iz Strukovnog udruženja policije "Arčibald Rajs".

Da se broj podnetih i preuzetih prijava ipak poklapa, tvrde u Prekršajnom sudu u Novom Sadu koji napominju da po prijemu prijava svaki predmet dobija svoj broj, da bi se u svakom trenutku mogli lako pronaći u sistemu.

"Nijedan predmet ne može da nestane, a to tvrdnje tih koji kažu da su predmeti nestali, na njima je da dokazuju, pošto, shvatili smo u ovom sudu u Novom Sadu da ljudi nisu razumeli šta pokriva policijska uprava u Novom Sadu, to nije samo naš sud, nego i sud u Bečeju i Bačkoj palanci, sa svim svojim odeljenjima", objašnjava mr Kamenko Kozarski, predsednik Prekršajnog suda u Novom Sadu.

U saopštenju policijske uprave Novi Sad potvrđeni su ovi navodi uz objašnjenje da oni imaju nadležnost na području 11 opština u Južnobačkom okrugu, te su prijave prosleđene njihovim sudovima, što u zbiru daje identičan broj prijava koje su napisane na terenu.

Izvor: RTV