Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EKSPERTSKI TIM UN ZAVRŠIO PROCENU POSLEDICA POPLAVA U SRBIJI


Tim stručnjaka Ujedinjenih nacija, koji je u proteklih deset dana procenjivao posledice poplava uskoro će Vladi Srbije predati izveštaj, koji će pomoći u definisanju prioriteta obnove zemlje.

Kako je saopštio UNDP (Program Ujedinjenih nacija za razvoj), ekspertski izveštaj će predstavljati važan element u pripremi za donatorsku konferenciju, koju će organizovati Vlada Francuske u Parizu. Stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano kazala je da su pred Vladom i građanima Srbije veliki izazovi i period potpune obnove poplavljenih područja koji neće biti kratak, "ali da je važno da Vlada i građani znaju da će UN nastaviti da, kroz saradnju sa EU i Svetskom Bankom, organizuju i koordiniraju međunarodnu pomoć".

Ekspertski tim UN procenjivao je štetu na zahtev Vlade Srbije. Tim je svakodnevno sarađivao sa Sektorom za vanredne situacije MUP Srbije i EU timom za civilnu zaštitu. Taj tim čine stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom u proceni posledica prirodnih katastrofa koje su se događale u svim delovima sveta.

Njihov zadatak je da nakon sveobuhvatne procene stanja, definišu prioritete oporavka, otklanjanja posledica poplava, zaštite životne sredine, sanacije puteva i smanjenje rizika u budućnosti.

Izvor: www.danas.rs