Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O LIČNOM BANKROTU: Stručnjaci o tome kakva osoba bi trebalo da bude finansijski staratelj


Dušan Uzelac sa portala "Kamatica" kaže da će, naravno, biti potrebno umeće reći nekom: "Ne možeš da ideš na odmor godinu, dve, tri" i opet izboriti se sa svim što ti saveti nose sa sobom. Prema njegovim rečima, potrebna je multidisciplinarna osoba.

Ismail Musabegović sa Beogradske bankarske akademije kaže da, u svakom slučaju, to ne može biti bilo ko, kao i stečajni upravnik za firmu. Postoji struka, koja je sertifikovana, licencirana, da se obavlja taj posao.

To podrazumeva znanja iz ekonomije i prava, psihologije, navodi Musabegović.

Osim što treba da ispregovara i otplati dobar deo duga, moraće i da nauči onog ko je bankrotirao kako da ne ponovi grešku. Za to ima od tri do pet godina.

"Suština je da neko ko je stručan da vam pomogne da što lakše izađete iz tog finansijskog škripca koji obično nastaje kada ostanete bez posla, a pri tome ste zaduženi u banci", ističe Musabegović.

Prema njegovim rečima, suština je u tim razvijenim zemljama da vam taj stečajni upravnik i pomogne da dobijete posao.

Slovenci sedam godina primenjuju zakon o ličnom bankrotu, a ugledali su se na nemački model. Stečajni upravnik firmi je i lični staratelj za porodične finansije. Za njegov izbor, kontrolu i razrešenje nadležan je sud.

Marko Zaman, predsednik Zbornice upravitelja iz Slovenije kaže da dozvolu za obavljanje funkcije stečajnog upravnika u Sloveniji daje Ministarstvo za pravosuđe na osnovu obrazovanja, iskustva, stručnog ispita.

"Uslov stručni ispit je bitan i zahtevan i moraš biti osoba od poverenja, pored drugih formalnih zahteva", navodi Zaman.

Koje kvalifikacije će biti neophodne srpskim ličnim starateljima, kakvu obuku će prolaziti - samo su neka od pitanja za Narodnu banku i radnu grupu u Ministarstvu finansija, na koja nismo dobili odgovor.

Kažu, strategija o ličnom bankrotu biće doneta u junu, pa će se tek onda razmatrati pojedinosti.

I važno je da one budu dobro razmotrene. Da se ne ponovi situacija kao sa komunalnim policajcima, na primer, koji su na dužnost stupili pre pet godina, a tek nedavno smo saznali da je kriterijum za njihovo zapošljavanje bio slabiji nego što treba.

Izvor: RTS, 28.4.2015.