Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O KONTROLI DRŽAVNE POMOĆI: TS: Srbija bez dobre kontrole državne pomoći


Srbija nema adekvatan mehanizam kontrole, odgovornosti i kažnjavanja za dodelu državne pomoći mimo zakona, iako se novac se često troši nenamenski, pokazalo je u sredu predstavljeno istraživanje Transparentnosti Srbija.

Sredstva državne pomoći, koja u Srbiji godišnje u proseku iznosi oko 700 miliona evra, često su trošena nenamenski, kao što često nije ni postojala namera da se ostvari njihova svrsishodnost, naveli su na konferenciji za novinare predstavnici Transparentnosti Srbija.

Analizirajući dodelu državne pomoći, pet godina nakon što je donet Zakon o kontroli državne pomoći ("Sl. glasnik RS", br. 51/2009), iz Transparentnosti Srbija su naveli da se taj zakon može smatrati primerom "iznuđene reforme", kako bi se zadovoljili zahtevi EU u procesu integracija, "bez prepoznavanja potrebe za takvim propisom i želje da se on primeni".

"Državna pomoć nije samo meta materijalne korupcije, već često ima i elemente političke koristi", kazao je programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

Izvor: Beta, 29.4.2015.