Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Uvedena mogućnost izjavljivanja žalbe na rešenje suda i izvršitelja, stavlja se poseban akcenat na poštovanje načela srazmere u postupku izvršenja i dodaju se nova isključiva ovlašćenja izvršiteljima


Pomoćnik ministra pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da je cilj novog zakona o izvršenju i obezbeđenju unapređenje sistema izvršenja u našoj zemlji, kao i pojašnjavanje odredbi zakona koje su se pokazale nejasnim i nedovoljno preciziranim.

Kuburović je u Privrednoj komori Beograda, na otvaranju javne rasprave o Nacrtu zakona o izvršenju i obezbeđenju, podsetila na to da je Ministarstvo pravde krajem 2013. godine formiralo Radnu grupu za izmene i dopune ovog zakona.

Ona je ukazala na to da je u toku rada pomenute grupe uočena potreba za sveobuhvatnijim izmenama, zbog čega je urađen potpuno novi Nacrt zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Ovaj dokument, kako je istakla, sadrži veliki broj novina u odnosu na važeća rešenja.

U nameri da se postigne kompromis između efikasnog sprovođenja izvršnog postupka i zaštite prava stranaka, uvedena je mogućnost izjavljivanja žalbe na rešenje suda i izvršitelja, objasnila je Kuburović i dodala da će to omogućiti i ujednačavanje sudske prakse u materiji izvršenja.

Takođe, ona je naglasila da novi zakon nastoji da precizno uredi sistem odluka u izvršnom postupku i pravne lekove tako što će i sud i izvršitelji donositi rešenja kada je to zakonom izričito propisano.

Kuburović je napomenula da zakon stavlja poseban akcenat na poštovanje načela srazmere u postupku izvršenja, ističući da je neophodno da sud, odnosno izvršitelj, prilikom namirenja novčanog potraživanja vodi računa o uspostavljanju ravnoteže između visine potraživanja izvršnog poverioca i težnje da se što manje zadre u imovinu izvršnog dužnika.

Zakonom je, kako je objasnila, propisano da će nepoštovanje navedenog principa predstavljati razlog za izjavljivanje žalbe, a kada je reč o postupanju izvršitelja, i težu disciplinsku povredu.

Ona je ukazala na to da će novim zakonskim rešenjima, pored isključive nadležnosti i postupanja u komunalnim predmetima, javni izvršitelji imati i isključiva ovlašćenja da izvršavaju sudske odluke koje se odnose na naplatu novčanih kazni i naplatu sudskih taksi kada su takseni obveznici fizička lica.

Imajući u vidu da je reč o sistemskom zakonu, kao i da su predložene obimne izmene, javna rasprava će trajati do kraja juna, najavila je pomoćnik ministra.

Kuburović je objasnila da će na taj način stručna javnost moći da se upozna sa predloženim izmenama, dok će svi zainteresovani biti u prilici da daju mišljenje, primedbe i sugustije na predloženi tekst, a sve u cilju utvrđivanja najboljih zakonskih rešenja.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 29.4.2015.