Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽANA DVODNEVNA KONFERENCIJA POSVEĆENA PITANJU REŠAVANJA PROBLEMATIČNIH KREDITA: Finansiranje rešavanja problematičnih kredita mora doći od privatnog sektora, dok javni sektor treba da podrži rešavanje pitanja ovih kredita kroz podsticajnu regulativu


U Narodnoj banci Srbije 28. i 29. aprila održana je dvodnevna konferencija pod nazivom "Beogradska inicijativa – rešavanje pitanja problematičnih kredita u Srbiji", koja je organizovana u saradnji s Ministarstvom finansija i Centrom za finansijske usluge Svetske banke (FinSAC), uz učešće velikog broja predstavnika privatnog i javnog sektora, kao i međunarodnih finansijskih institucija.

Uz prisustvo oko 150 predstavnika nadležnih ministarstava, banaka, međunarodnih finansijskih institucija, Udruženja banaka Srbije, domaćih i stranih revizorskih kuća, investitora i predstavnika pravne struke, tokom prvog dana konferencije predstavljena su moguća rešenja koja su do sada prepoznata kao uspešna i primenljiva za pitanja problematičnih kredita u sličnom privrednom ambijentu. Postignut je opšti konsenzus da je rešavanje pitanja problematičnih kredita od velikog značaja, kao i da aktivnosti koje će predstavnici javnog sektora preduzimati radi njihovog rešavanja moraju biti koordinirane. Drugim rečima, nijedno izolovano rešenje ne bi suštinski i dugoročno rešilo problem problematičnih kredita, već je za njihovo rešavanje neophodna koordinirana akcija svih nadležnih institucija, jedna je od ključnih poruka sa ovog skupa.

Učesnici u radu konferencije istakli su da će makroekonomska i fiskalna konsolidacija doprineti bržem rešavanju ovog problema, pri čemu su svi učesnici svesni da rešavanje ovog problema ne može biti ni brzo ni lako. Umesto iznalaženja pojedinačnih rešenja, napore treba usmeriti na rešenja koja će biti primenljiva na sve slučajeve, pa je detaljna analiza uzroka nastanka i prepoznavanje svih prepreka i "uskih grla" u rešavanju problema problematičnih kredita aktivnost od velikog značaja kako ne bismo došli u situaciju da se rešavanjem jednog problema izazove drugi. Pri tome, učesnici konferencije su bili jedinstveni u stavu da rešenja problematičnih kredita moraju da budu moguća i ekonomski održiva.

U skladu s tim, jedan od zaključaka je da finansiranje rešavanja problematičnih kredita mora doći od privatnog sektora, dok javni sektor treba da podrži rešavanje pitanja ovih kredita kroz podsticajnu regulativu. Predstavnici privatnog sektora potvrdili su da su mnoga regulatorna rešenja već doneta, ali da je izostala njihova veća upotreba u praksi, pa ih treba promovisati i više koristiti.

Predstavnici i javnog i privatnog sektora slažu se da će dijagnostička ispitivanja banaka koja sprovodi Narodna banka Srbije, u saradnji s Međunarodnim monetarnim fondom, po metodologiji uporedivoj s metodologijom Evropske centralne banke, pomoći da se još bliže utvrde problemi u vezi s problematičnim kreditima. Istaknuto je, takođe, da je razvoj tržišta problematičnih kredita jedan od prioriteta za rešavanje ovog problema, kao i da postoji interesovanje stranih investitora za razvoj ovog tržišta. Opšti je stav da je, pored iznalaženja rešenja, od ključne važnosti i njihova efikasna primena.

Drugi dan konferencije organizovan je u užem skupu i bio je posvećen dijalogu između predstavnika javnog sektora i međunarodnih finansijskih institucija. Posebno su diskutovane aktivnosti koje su otpočete ili će ubrzo otpočeti, a koje treba da doprinesu bržem rešavanju postojećih problematičnih kredita i sprečavanju nastanka novih teško naplativih kredita. S tim ciljem, razgovarano je o dijagnostičkim ispitivanjima banaka u Republici Srbiji, unapređenju procena vrednosti stambenih nepokretnosti, razvoju sekundarnog tržišta problematičnih kredita i primerima uspešno sprovedenih korporativnih restrukturiranja. I tokom ovih razgovora s predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija ponovljeno je da rešavanje pitanja problematičnih kredita može biti rezultat samo koordiniranih aktivnosti svih relevantnih učesnika, zbog čega će se i izraditi sveobuhvatna strategija za rešavanje ovog pitanja.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 29.4.2015.