Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA: Prevara i zloupotreba u privrednom poslovanju, poreska utaja, prevara u osiguranju – neka od novih ili izmenjenih krivičnih dela


Izmene Krivičnog zakonika naći će se na javnoj raspravi neposredno pre 1.maja, a usvajanja se očekuju u leto. Umesto zloupotrebe ovlašćenja, kažnjiva je prevara u privredi

Prevara i zloupotreba u privrednom poslovanju, poreska utaja, prevara u osiguranju - samo su neka od novih ili izmenjenih krivičnih dela koja donose promene Krivičnog zakonika.

On će se naći na javnoj raspravi neposredno pred prvomajske praznike, a očekuje se da tokom leta bude usvojen i u Skupštini.

Posebna zanimljivost KZ vezana je za poreske utaje.

Ubuduće, kod utaje poreza neće se računati samo ono što je prikriveno od zvaničnih prihoda, već i ono što je zarađeno nelegalno.

Na primer, ako neko ima pet građevinskih mašina koje rentira, i od kojih je uredno prijavio samo tri, goniće se ukoliko je prikrio porez na svih pet, a ne samo na te tri legalne.

Sve ove inkriminacije dobrim delom zameniće zloupotrebu ovlašćenja u privredi, koja je uvedena pre tri godine, kada je promenjena famozna zloupotreba službenog položaja, i podeljena na dva dela.

Zloupotreba službenog položaja ostala je za državne službenike i funkcionere, dok je zloupotreba ovlašćenja u privredi bila njen pandan za krivična dela počinjena u firmama.

Neposredno pre toga Evropa se pravdala kako ne može da hapsi i isporučuje srpske direktore jer njeno zakonodavstvo ne poznaje zloupotrebu službenog položaja. Tako je zakon promenjen.

Tri godine kasnije, primedbe su, međutim, ponovo stigle iz Evrope, ovoga puta od Eduarda Kukana, člana delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju. On je optužio našu zemlju da nije uvažila kritike EK vezane za zloupotrebu položaja u privatne svrhe, već je pokušala da ih “prevari” i samo zameni redne brojeve članova KZ.

Republičko javno tužilaštvo već duže vreme radi sa područnim tužilaštvima. Oni su usmeravani da svako optuženje koje je moguće podvesti pod neku drugu inkriminaciju koja postoji u KZ, pod nju i podvedu, umesto pod “preopšti” član 234. Tako je broj optužnica po ovom članu već smanjen.

- EU nam je u procesu pridruživanja skrenula pažnju na član 234, odnosno zloupotrebu položaja odgovornog lica, koji ne ispunjava standarde modernog krivičnog prava koje štiti kapitalističke odnose, već je relikt, kako su rekli, administrativnog socijalizma - objašnjava za “Novosti” državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić.

Član 234 ocenjen je kao previše opšta inkriminacija, koja dozvoljava previše arbitrarnosti, to jest previše slobodne volje tužioca i sudije.

- O ovome se u Srbiji razgovara poslenjih 10 godina. Ministar pravde je počeo time da se bavi odmah po stupanju na dužnost, 2012. godine, i napredak je odmah napravljen tako što je član 359, odnosno zloupotreba službenog položaja, podeljen na dva člana. Evropski partneri su smatrali da taj modus nije najbolji, pa je ministar pravde prošlog juna oformio komisiju da reši problem.

Komisija je prvo napravila analizu i zaključila da su odnosi u privrednom pravu sami po sebi komplikovani, a da uz to još postoji veliki broj situacija u kojima se čini krivično delo, ali ga je teško podvesti pod konkretne inkriminacije koje poznaje naš KZ. Naime, naša glava o privrednom kriminalu je izuzetno siromašna. Kako slikovito opisuje Ilić, krivično pravo u privredi “zaspalo je” u nekim drugim vremenima kada su se problemi rešavali na partijskim sednicama. Zato je radna grupa obogatila ovu glavu novim krivičnim delima i uvela novu sistematizaciju.

U KZ će ipak ostati i delo zloupotreba ovlašćenja odgovornog lica, ali će ono ubuduće moći da bude korišćeno samo ako se nisu stekli uslovi da okrivljeni bude gonjen po nekom drugom članu zakonika.

To će omogućiti i da se završe svi postupci koji su u toku po tom članu i da se niko ne izvuče. Ovu inkriminaciju, inače, poznaju i druga zakonodavstva, poput nemačkog. 

Izvor: www.vecernjenovosti.rs, V. Crnjanski Spasojević