Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O BESPLATNOJ PRAVNOJ POMOĆI: Održan okrugli sto "Izazovi u izradi Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći" - Najspornije tumačenje člana 67. stav 2. Ustava Republike Srbije


Okrugli sto "Izazovi u izradi Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći", održan je 26. januara 2017. godine u Palati Srbija u Beogradu.

Cilj ovog okruglog stola bio je da se zajednički, kroz diskusiju reše problemi koji prate izradu teksta Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Skupu su prisustvovali predstavnici civilne grupe, profesije kao i strani predstavnici.

Okrugli sto je otvorio Čedomir Backović, pomoćnik ministra pravde i šef Pregovaračke grupe za Poglavlje 23, koji je govorio o suprotstavljenim stavovima u vezi sa tim da li zakon treba da predvidi i mogućnost pružanja pravne podrške udruženjima i nevladinim organizacijama, pored podrške koju pružaju advokati i jedinice lokalne samouprave putem posebno organizovanih službi.

Nakon gospodina Backovića, skupu se obratio Zoran Balinovac, pomoćnik ministra pravde, koji je istakao da je najspornije u svemu tumačenje člana 67. stav 2. Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) koji glasi:

 "Pravnu pomoć pružaju advokatura, kao samostalna i nezavisna služba, i službe pravne pomoći koje se osnivaju u jedinicama lokalne samouprave, u skladu sa zakonom." 

Postavlja se pitanje da li navedena odredba, ovako kako je ustavotvorac formulisao može da se tumači na taj način da i udruženja, nevladine organizacije i drugi slični subjekti mogu da pružaju pravnu pomoć, odnosno podršku ugroženim licima i gde postaviti granice. Nameće se stav da jedino Ustavni sud može dati pravo tumačenje odredbe Ustava. 

Nakon video prezentacije na kojoj su prikazana sporna pitanja počela je diskusija. Prvi se skupu obratio Slobodan Šoškić, predsednik Advokatske komore Beograda, a nakon njega su se naizmenično nizali predstavnici udruženja i nevladinih organizacija i predstavnici advokature.  

Najveća prednost ovog okruglog stola je u tome što su predstavnici obe strane dobili priliku da iznesu svoja mišljenja i argumente kako bi ih druga strana čula. Nakon što su se svi prijavljeni učesnici javili za reč i izneli svoje viđenje stvari, skup je završen. 

Izvor: Redakcija, 29.01.2017