Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Zakonom je propisano da izvršitelji nemaju prava da obave iseljenje nedeljom, u vreme državnih i verskih praznika, pre izbora, neposredno pre početka i kraja školske godine, pri nepovoljnim vremenskim prilikama. Pri tom, državni i drugi organi, kao i drugi subjekti koji su nadležni da učestvuju u sprovođenju iseljenja, dužni su da vode računa o prilikama u kojima se nalaze lica koja se iseljavaju i preseljavaju i da u dogovoru sa njima odrede način izvršenja koji će biti najmanje štetan po njihova prava i pravne interese


Rešenje o iseljenju verovatno je jedan od najneprijatnijih papira koji možete da dobijete, ali po novom Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016) ipak postoje pojedini momenti kada vas ne mogu izbaciti iz kuće ili stana.

Bilo da je nedelja, kao ni u dane državnih i verskih praznika, izvršitelji nemaju prava da vam zakucaju na vrata. Ruke su im vezane i pre izbora kao i neposredno pre početka i kraja školske godine. A na izvršenje može da utiče i vreme napolju, pa tako iseljenje ne može da se sprovodi ni pri nepovoljnim vremenskim prilikama.

Ovi uslovi određeni su Zakonom, a pri tom, državni i drugi organi, kao i drugi subjekti koji su nadležni da učestvuju u sprovođenju iseljenja, dužni su da vode računa o prilikama u kojima se nalaze lica koja se iseljavaju i preseljavaju i da u dogovoru sa njima odrede način izvršenja koji će biti najmanje štetan po njihova prava i pravne interese.

Međutim, ukoliko se utvrdi da lice koje se iseljava i preseljava može samo sebi da obezbedi odgovarajući stan, bez podrške nadležnog organa, svi troškovi padaju na teret tog lica.

Po nedavno usvojenom Zakonu, koji će stupiti na snagu 31. decembra 2016. godine, nehigijenska naselja mogu da se isele i radi očuvanja životne sredine. Iz naselja i objekata koji nisu izgrađeni po zakonu "iseljenje može da se sprovede kada je to neophodno i opravdano radi ostvarenja javnog interesa, kao i zaštite života i zdravlja ljudi i zaštite imovine".

Izvor: Vebsajt Blic, Dobrivoje Katanić, 27.12.2016.
Naslov: Redakcija