Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG IZMENA PRAVILNIKA O VISINI TAKSE ZA PRUŽANJE USLUGA REPUBLIČKOG GEODETSKOG ZAVODA: Izmenom Pravilnika biće propisane olakšice za upis prava u katastar nepokretnosti supružnika kao suvlasnika na opredeljenim udelima na nepokretnosti. Navedena olakšica podrazumeva propisivanje minimalnog iznosa takse za usluge RGZ-a prilikom upisa u katastar nepokretnosti u iznosu od 300 dinara za konkretni slučaj


Na inicijativu rukovodstva Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), ova institucija spremna je da počine upis imovine na oba supružnika. To znači da će i žene koje su zajedno sa mužem stekle kuću ili stan moći da se upišu kao vlasnice iste i tako steknu pravnu sigurnost.

U RGZ navode da je jedan od glavnih razloga pokretanja ove inicijative upravo da se poboljša položaj žena, budući da je u katastru nepokretnosti čak 61 odsto nekretnina upisano na muškarce, a samo 39 odsto na dame.

Ideja RGZ je i da se na ovaj način poboljša rodna ravnopravnost, ali i utiče na smanjenje porodičnog nasilja nad ženama, jer bi one kao vlasnice nekretnina bile hrabrije da se suprotstave nasilniku. Takođe je cilj i održavanje brakova, a ne razaranje.

Upis imovine na pripadnice slabijeg pola biće jednostavan i jeftin.

- Dovoljno je samo da supruge donesu venčani list i kada ustanovimo da su stan ili kuću sa suprugom stekle nakon sklapanja braka, one će odmah biti upisane u vlasnički list nekretnine. Cena ove usluge za sada će biti najniža moguća taksa, koja iznosi oko 300 dinara, ali u dogovoru sa Ministarstvom finansija nastojimo da nakon izmene odgovarajućih propisa to bude besplatno - kaže Borko Drašković, direktor RGZ.

On dodaje da je celu inicijativu RGZ podržala Svetska banka, koja prati realizaciju, jer je to prvi put u svetu da je neko pokrenuo ovakvu akciju. Takođe, ideju je podržala i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost ministarka Zorana Mihajlović, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, te koordinatorka sigurnih kuća Vesna Stanojević.

Izvor: Vebsajt Kurir, Mina Branković, 27.12.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija