Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NUŽNO JAČANJE NEZAVISNIH INSTITUCIJA U PROCESU EVROINTEGRACIJA


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, ocenila je da će Srbiji tokom pregovora u evropskim integracijama biti potrebno jačanje nezavisnih institucija, kako bi se adekvatno odgovorilo na sve zahteve u oblasti zaštite ljudskih prava.

Ona očekuje da će tokom pregovora o poglavljima 23 i 24, koja se bave pravosuđem i osnovnim pravima, rasti uloga službe Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Kao glavne izazove u pregovorima sa EU, Poverenica vidi sprovođenje svega što se usvoji u procesu integracija, kao i primenu zakona. Mnogo toga će zavisiti i od ekonomske situacije, jer će za neke aktivnosti biti potrebna i dodatna sredstva.

Ona je kao pohvalno navela to da 95 odsto preporuka koje izrekne Poverenik bude prihvaćeno i istakla da na tom polju postoji dobra saradnja sa ministarstvima i lokalnim samoupravama.

Navodi da bi saradnja sa Narodnom skupštinom Republike Srbije, kojoj je služba Poverenika direktno odgovorna za svoj rad, trebalo da bude ažurnija, jer njihov godišnji Izveštaj o radu jošnije razmatran, a to je obaveza i posao parlamenta.

Ona je rekla i da poslanici nezavisna tela, poput Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, treba da vide kao svoje saveznike, i u tom smislu je posebno istakla dobru saradnju sa Ženskom parlamentarnom mrežom.

Izvor: Vebsajt Politika, 27.12.2015.
Naslov: Redakcija