Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PROJEKAT PRAVNE POMOĆI PREGOVORIMA (PLAC II): Projekat traje do kraja 2018. godine i za njega je izdvojeno 2,6 miliona evra. Cilj projekta je da poboljša usklađenost domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama za EU i sprovođenje propisa, kao i da unapredi kapacitete institucija za vođenje pregovora


Projekat Pravne pomoći pregovorima (Plac II), vredan 2,6 miliona evra, pomoći će Srbiji da uskladi propise sa pravnim nasleđem EU do kraja 2018. godine, u skladu sa rokom koji je odredila Vlada Republike Srbije, izjavila je vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković. Taj rok, kako je istakla, ne treba mešati sa datumom mogućeg pristupanja jer tu ulogu igraju i okolnosti i politika.

Projekat Plac II predstavljen je u zgradi Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu mogućim korisnicima, poput članova radnih grupa i za određena poglavlja. Traje od 30. juna 2016. godine do kraja 2018. i za njega je izdvojeno 2,6 miliona evra, što će se potrošiti pre svega za radne sate eksperata koji treba Srbiji da pomognu u usaglašavanju propisa sa EU, izradi planova za usaglašavanje, ali i unapređenju kapaciteta za izradu i primenu propisa.

Kako je rečeno na skupu, projektom su obuhvaćene one oblasti u kojima Srbija nema dovoljnu bilateralnu pomoć članica ili pomoć EU u drugim oblicima saradnje.

Milenković je rekla da projekat Plac II podržava osnovnu aktivnost u evropskim integracijama - donošenje i primenu evropskih propisa.

"EU integracije se kod nas često percipiraju kao politički proces, što jeste tačno, i odluka EU i o otvaranju i privremenom zatvaranju, a sutra i o članstvu, jeste politička odluka, čak i ako je reč o tehničkim poglavljima, ali iza toga stoji ogroman rad u kojem su angažovane sve institucije, na prilagođavanju propisa nasleđu EU", navela je ona.

Milenković je podsetila da je 17. novembra 2016. godine usvojen Drugi revidirani Nacionalni program za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije, i da je tim dokumentom predviđeno da se svi propisi usklade sa nasleđem EU do kraja 2018. godine, napomenuvši da taj cilj ne treba mešati sa mogućim datumom pristupanja EU.

Šefica pregovaračkog tima za pregovore sa EU, Tanja Miščević, rekla je da je ključna odlika ovog projekta fleksibilnost, jer omogućava da se pomoć dobije za pripremu propisa i pristupnih dokumenata u oblastima koje neočekivano dođu u fokus.

Kao konkretan primer navela je Poglavlje 13 o ribarstvu koje "je odjednom iskočilo kao važno" i, kako je rekla, ispostavilo se da projekat pomaže Srbiji da u takvim okolnostima odgovori na zahteve veoma brzo.

Ona je podsetila da je Srbija koristila Plak projekte i ranije, od pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ali da je ovo drugi Plak projekat od pokretanja pregovora o pristupanju.

Ovo je drugi Plak projekat od otvaranja pristupnih pregovora sa EU, i drugi koji se finansira iz pretpristupnih IPA fondova. Cilj projekta je da poboljša usklađenost domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama za EU i sprovođenje propisa, kao i da unapredi kapacitete institucija za vođenje pregovora.

Vođa tima projekta Pravna podrška pregovorima, Mojca Grošelj, rekla je da je projekat vredan 2,6 miliona evra, počeo 30. juna 2016. i da će trajati do kraja decembra 2018.

U odnosu na prethodne verzije Plak projekta, promenjen je logo pa se projekat naziva Pravna podrška pregovorima, da bi bio na srpskom i odražavao suštinu projekta, odnosno njegovu glavnu aktivnost.

Navela je poglavlja kojima će se najviše baviti projekat:

  • 3 - poslovno nastanjivanje i sloboda pružanja usluga,
  • 4 - sloboda kretanja kapitala,
  • 6 - pravo privrednih društava,
  • 9 - finansijske usluge,
  • 11 - poljoprivreda i ruralni razvoj,
  • 12 - bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika,
  • 15 - energetika,
  • 24 - pravda, sloboda i bezbednost,
  • 27 - životna sredina i
  • 28 - zaštita potrošača i zdravlja.

Kako je rečeno, moguće je uključiti i druge oblasti u slučaju potrebe.

Izvor: Vebsajt Kancelarije za evropske integracije, 28.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov. Redakcija