Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O USLOVIMA, SADRŽINI I NAČINU IZDAVANJA SERTIFIKATA O ENERGETSKIM SVOJSTVIMA ZGRADA: Energetski pasoš moraju imati sve nove zgrade, kao i postojeće zgrade koje se rekonstruišu, adaptiraju, saniraju ili energetski saniraju, osim zgrada koje su ovim propisom izuzete od obaveze energetske sertifikacije


U Srbiji je više od 80 odsto zgrada i kuća energetski neefikasno. Zbog loše izolacije i prozora rasipa se energija, a računi za struju i grejanje su visoki. U skladu sa Pravilnikom o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 69/2012), ali idirektivama Evropske unije, pored novih zgrada i postojeći javni objekti moraju imati energetske pasoše.

Zgrade Narodne skupštine Republike Srbije, Vlade Republike Srbije i Palate Srbija prvi su javni objekti u Srbiji koji su dobili energetske pasoše, kojim je utvrđen njihov nivo potrošnje energije i preporuke kako da postanu energetski efikasniji.

U energetskom pasošu Doma Narodne skupštine je oznaka "G", što je najniži energetski razred. Znači da je zdanje, sagrađeno 1936. godine, iako više puta obnavljano, i dalje veliki potrošač energije. Zgrade Vlade i Palate "Srbija" nešto su energetski štedljivije, u pretposlednjem su razredu "F".

"Kao što građani Srbije sve više štede električnu energiju tako i država mora to da čini. Mnogo je energetski neefikasnih objekata u vlasništvu države i ulaganjem u modernizaciju ovih objekata stvoriće se uštede za plaćanje računa, samim tim i smanjenje budžetske potrošnje", rekla je predsednica Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Narodne skupštine Republike Srbije, Aleksandra Tomić.

Sa energetskim pasošima stručnjaci su dali i preporuke za smanjenje potrošnje energije.

"Prvi koraci koji treba da se urade, pa to je naravno zamena prozora. Jednostavnom metodologijom zamene prozora ili dodavanjem još jednog okna može da se uštedi i do 25 procenata potrebne energije za grejanje", kaže profesorka Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Milica Jovanović Popović.

Ministarstva rudarstva i energetike i građevinarstva, saobraćaja i infrastukture uz podršku nemačke vlade kroz projekte GIZ-a rade na merama energetske efikasnosti, kako bi i državne institucije i građani plaćali manje za struju i grejanje.

"U Srbiji je poslednjih godina dosta urađeno u zakonodavnom okviru za energetsku efikasnost i već oko 2.000 inženjera ima licencu za obavljanje tog posla", kaže Renata Šindlbek, stručnjak za energetsku efikasnost GIZ-a u Srbiji.

Propisi Evropske unije u oblasti energetske efikasnosti sve su oštriji. Direktiva je da sve nove zgrade koje budu izgrađene u zemljama članicama posle 2020. godinu imaju čak nultu potrošnju energije.

PRAVILNIK O USLOVIMA, SADRŽINI I NAČINU IZDAVANJA SERTIFIKATA O ENERGETSKIM SVOJSTVIMA ZGRADA ("Sl. glasnik RS", br. 69/2012)

Član 10

Energetski pasoš zgrade sadrži podatke o energetskom razredu zgrade prema njenim energetskim svojstvima određenim na osnovu izračunate potrebne finalne godišnje toplotne energije za grejanje za referentne klimatske podatke i omogućava poređenje zgrada s obzirom na njihova energetska svojstava.

Zgrade se svrstavaju u osam energetskih razreda prema energetskoj skali od "A+" do "G", s tim da "A+" označava energetski najpovoljniji, a "G" energetski najnepovoljniji razred.

Energetski razred zgrade određuje se na osnovu podatka o potrošnji energije za grejanje na godišnjem nivou, proračunatih u skladu sa propisom kojim se uređuju energetska svojstva zgrada.

Energetski razred nove zgrade, koji se iskazuje energetskim pasošem zgrade, mora biti najmanje "C" (latinično C) ili viši.

Energetski razred za postojeće zgrade, nakon izvođenja radova na rekonstrukciji, dogradnji, obnovi, adaptaciji, sanaciji i energetskoj sanaciji, mora biti poboljšan najmanje za jedan razred. 

Izvor: Vebsajt RTS, 27.10.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija