Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NEOPHODNI MODERNIJI PROPISI O ZAŠTITI OD POŽARA


Potrebno je izmeniti zastarele tehničke propise i pravilnike za privredu, od kojih su pojedini još iz polovine prošlog veka, poručili su učesnici konferencije "Primena tehničkih propisa i posledica primene u privredi", u Privrednoj komori Srbije.

Predrag Marić, pomoćnik ministra policije i načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, ukazao je na neophodnost usklađivanja pravilnika i podzakonskih akata u oblasti zaštite od požara.

"Što više pravilnika usvojimo koji su primereni evropskim iskustvima biće lakše privredi i nama koji sprovodimo inspekcijski nadzor. Naši pravilnici su iz osamdesetih godina prošlog veka, a zemlji su potrebne investicije. Strani kapital je naučio da radi po određenim pravilima koja važe u Evropi, a u nekim segmentima ne i kod nas", naveo je Marić.

Aca Popović, savetnik predsednika PKS, objasnio je da je reč o pravilnicima koji obuhvataju, na primer, protivpožarne normative u postojećim i budućim objektima, koji se odnose na ukupno investiranje, projektovanje, naknadne kontrole, praćenja, licenciranje. Norme i pravilnici mogu bitno da utiču na privredu i objekte pa mora da ukažemo na neusklađenost propisa iako se tehnologija menjala, dodao je Popović.

Upozorio je da nagla primena novih propisa može da izazove ozbiljne posledice pa je neophodno naći modele i rokove koji će biti prilagođeni našim realnim mogućnostima, počev od akreditacionih tela do licenciranja.

Kada se donose novi pravilnici ili tehnički propisi u nekoj zemlji praksa je da se najpre ispita tržište i privreda - koje su njene mogućnosti i kakva je usaglašenost. Zbog toga je najvažnije da se prave propisi koji mogu da se ispune, poručila je Jasminka Pavlović iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Stručnu konferenciju, koja je okupila veliki broj učesnika iz različitih sektora privrede, organizovali su PKS, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, MUP, Inženjerska komora Srbije i Nacionalno udruženje zaštite od požara.

Izvor: Vebsajt Privredna komora Srbije, 28.10.2015.