Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O UPRAVLJANJU RIZIKOM OD ELEMENTARNIH NEPOGODA: Predviđa se osnivanje Direkcije za upravljanje rizikom i vanrednim situacijama, objedinjavanjem Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Vlade RS i Sektora za vanredne situacije MUP-a. Direkcija će početi sa radom 1. januara 2016. godine, a imaće funkcije upravljanje rizicima, reagovanja na vanredne situacije i funkciju obnove


Direktor vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, Marko Blagojević, izjavio je da očekuje da će do kraja 2015. godine biti usvojen Zakon o upravljanju rizikom od elementarnih nepogoda.

Blagojević je rekao da bi Nacrt zakona, koji je trenutno u javnoj raspravi, trebalo da definiše nadležnosti, nove institute, da predvidi pravljenje procene rizika, uključujući i zone rizika i zone neposrednog rizika, ali i planove smanjenja rizika na nivou svake opštine.

Nacrt zakona o upravljanju rizikom od elementarnih nepogoda predviđa osnivanje Direkcije za upravljanje rizikom i vanrednim situacijama, koja bi trebalo da nastane objedinjavanjem Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Vlade Srbije i Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Direkcija za upravljanje rizikom i vanrednim situacijama trebalo bi da počne sa radom 1. januara 2016. godine, a imaće tri funkcije:

  • upravljanje rizicima,
  • reagovanje na vanredne sitaucije i
  • funkciju obnove.

Nacrtom zakona se predviđa uvođenje novih instituta, poput planova smanjenja rizika koje su nadležni organi dužni da sprovedu, registar rizika kao geografsko-informaciona baza podataka koju vodi Direkcija, a kojim bi bile precizno definisane zone povećanog i neposrednog rizika.

Usvajanjem ovog zakona Srbija će postati prva zemlja čiji će zakonski okvir upravljanja rizicima biti usklađen sa najvišim međunarodnim standardima, odnosno sa Okvirom za smanjenje rizika od katastrofa iz Sendaja.

Blagojević je istakao da je naglasak na preventivi, u čemu Srbija ima veliku pomoć EU.

Blagojević je precizirao da je od ukupno 62 miliona evra pomoći iz pretpristupnih fondova za 2014. godinu, EU opredila 40 miliona za unapređenje kapaciteta za upravljanje rizikom od elementarnih nepogoda, od čega će 20 miliona evra biti uloženo u izgradnju potpuno novih objekata za zaštitu od poplava.

Koliko je EU, naveo je Blagojević, bila sa Srbijom posle majskih poplava 2014. i tokom obnove, toliko će ostati sa Srbijom i kada je reč o prevenciji i izgradnji potpuno novog sistema za upravljanje rizikom.

Navodeći da je EU najveći pojedinačni donator, Blagojević je rekao da je od 236 miliona evra ukupnih donacija, više od 162 miliona pomoć EU, i zahvalio Uniji na fleksibilnosti i brzini kojom je pomoć pružena.

"Radimo sve što je u našoj moći kada je reč o preventivi i na tome su angažovani svi resursi", rekao je Blagojević, navodeći da je Srbija danas bezbednija zemlja, ali da još nije bezbedna i da mora mnogo toga još da se uradi.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 28.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija