Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

TRINAESTA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA BEOGRADSKE BERZE "UPGRADE IN BELGRADE 2014": 18. novembar 2014. godine


Beogradska berza, već 13 godina zaredom, ulaže značajne napore u okupljanje renomiranih predstavnika finansijske industrije i stručnjaka, što je do sada rezultovalo u više hiljada učesnika prethodnih 12 Konferencija iz preko 30 država. Imali smo priliku da ugostimo top menadžere i predstavnike vodećih međunarodnih i regionalnih institucija tržišta kapitala, od kojih ovom prilikom izdvajamo samo neke: JP Morgan Chase, Morgan Stanley, World Bank, IFC, OECD, USAID, NYSE Euronext, OMX, FINRA, US SEC, Deutsche Borse, Wiener Borse, Thomson Reuters, Bloomberg i mnogi drugi.

XIII Međunarodna konferencija Beogradske berze "Upgrade in Belgrade 2014", koja će biti održana 18. novembra u hotelu Hyatt Regency Beograd, okupiće i ove godine najvažnije učesnike na lokalnom, regionalnom i globalnom tržištu kapitala, predstavnike regulatornih organa i investitora koji će uz tradicionalno snažno prisustvo medija ovom događaju pokušati da daju svoj pogled na aktuelne teme.

Programom Konferencije predviđeno je održavanje tri panela kao i jednog specijalnog predavanja:

PANEL 1: Makroekonomija Srbije - kuda i kako dalje?

Osnovni cilj ovog panela je da ugledni stručnjaci, ali i privrednici daju svoj stručni osvrt na aktuelni makroekonomski trenutak i planirane reforme, uz lično mišljenje i predloge mogućih modela kratkoročnih i dugoročnih rešenja za ključne probleme sa kojima su suočene zemlje regiona, a pre svega naša zemlja. Takođe, panel treba da ponudi i odgovor na pitanje koji su koraci i u kojim vremenskim okvirima neophodni za sprovođenje najavljenih reformi, koji se efekti očekuju nakon njihove implementacije, kao i koje reforme su izostavljene. Predviđen je i osvrt učesnika panela na temu restruktuiranja javnih preduzeća, kao i na funkciju tržišta kapitala u najavljenim reformskim procesima. Učešće na ovom panelu do sad su potvrdili Pavle Petrović - Predsednik Fiskalnog saveta Republike Srbije, Miodrag Kostić, Predsednik MK group d.o.o. Novi Sad i Milan Beko, izvršni direktor Luke "Beograd". Takođe na ovom panelu se očekuje i učešće predstavnika Vlade Republike Srbije.

PANEL 2: Izvori finansiranja - Ima li alternative?

Kroz više konferencija i stručnih skupova koje je Beogradska berza ogranizovala provejavalo je pitanje izvora finansiranja odnosno Inicijalne javne ponude kao proverene alternative bankarskom finansiranju. Ovaj put cilj nam je da čujemo mišljenja kako mladih i perspektivnih kompanija tako i velikih sistema koji u svojim dugoročnim planovima imaju izlazak na tržište kapitala o mogućnostima finansiranja kroz: IPO, standardno bankarsko finansiranje i alternative vrste finansiranja. Do sada su učešće na ovom panelu potvrdili Karim Makki izvršni direktor sektora za tržišta kapitala, IMI Banke, članice Intesa Sanpaolo Grupe, kao i Dragijana Radonjić Petrović, predsednik Skupštine akcionara investicionog društva M&V Invesments a.d. Beograd.

PANEL 3: Srpska fondovska industrija - šta sledi?

Osnovni cilj ovog panela je da okupi pojedince koji poseduju ekstenzivno iskustvo u poslovanju na domaćem tržištu kapitala u svojstvu institucionalnih investitora, koji bi dali svoj osvrt na dosadašnja iskustva ove industrije u Srbiji i dalje pravce poželjnog razvoja. Panel bi trebalo da ponudi odgovore na pitanja o izazovima, preprekama, mogućnostima i specifičnim rizicima domaćih institucionalnih investitora, a naročito da ponudi rešenja kojima bi trebalo stremiti, sa fokusom na ona rešenja koja bi podstakla njihovo aktivnije učešće na domaćem berzanskom tržištu. Učešće na ovom panelu do sad su potvrdili: Nataša Marjanović - Direktor DZU Delta Generali, Snežana RIstanović - direktor Raiffeisen FUTURE, Dinko Novoselec, predsednik Uprave obaveznog penzijskog fonda Allianz ZB iz Zagreba i Jure Klepec - Direktor DZU Ilirika a.d. iz Beograda.

Poseban deo programa će činiti i planirano Specijalno predavanje na temu emisije municipalnih obveznica, koje će održati šef Službe za brokersko - dilerske poslove, Banca Intesa Beograd, Ljiljana Zipovski, kao i dodela nagrade kompaniji iz regiona koja je ostvarila najbolje rezultate u oblasti odnosa prema investicionoj javnosti u ovoj godini.

Integralni deo godišnje Konferencije je Četvrta regionalna investitorska konferencija, koja kroz unapred zakazane individualne sastanake menadžmenta vodećih kompanija iz regiona Jugoistočne Evrope i ključnih institucionalnih investitora iz Evrope i SAD, u fokus svetske investicione javnosti stavlja naš region. Kao i prethodne godine, partner i suorganizator Regionalne investitorske konferencije biće kompanija WOOD & Company, jedno od vodećih investicionih društava u Centralnoj Evropi.

Više informacija o 13. Međunarodnoj konferenciji Beogradske berze dostupno je na internet stranici: http://www.belex.rs/k14/

Izvor: Redakcija, 28.10.2014.