Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

10 NAJZNAČAJNIJIH PREPREKA U PRIMENI ZAKONA O TAJNOSTI PODATAKA


Da bi Zakon o tajnosti podataka, koji je donet 2009. godine, zaživeo u praksi, neophodno je otkloniti nekoliko ključnih sistemskih prepreka.

  • Tu se u prvom redu misli na nepostojanje podzakonskih akata koji onemogućuju punu primenu Zakona o tajnosti podataka,
  • zatim na nedovoljnu obučenost zaposlenih u organima javne vlasti koji zakon treba da sprovode i, najzad,
  • na nasleđenu kulturu tajnosti u sprezi sa starim sistemom klasifikovanja tajnosti podataka.

Ovo je kratak sažetak publikacije „Primena Zakona o tajnosti podataka i 10 najznačajnijih prepreka“, koja je juče predstavljena u beogradskom Medija centru. Zbornik radova koji se bavi analizom poteškoća u primeni ovog zakona priredio je Centar za unapređenje pravnih studija u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji i Kancelarijom Saveta za nacionalnu bezbednost.

Goran Matić, direktor Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost, kao prepreku primeni Zakona o tajnosti podataka prepoznao je preveliki broj podataka koji su klasifikovani kao službena tajna, što on vidi kao relikt starog pravnog sistema.

- Postojanje prevelikog broja službenih tajni pokazaće se kao jedan od ključnih problema tokom evropskih integracija - naveo je Matić. Prema njegovim rečima, nedostatak Zakona o informacionoj bezbednosti stavlja Srbiju u veliki zaostatak za zemljama regiona. On dodaje da teškoću u primeni zakona predstavlja i činjenica da se kod nas javna preduzeća tretiraju kao organi javne vlasti i samim tim mogu da budu izvor tajnih podataka.

Saša Gajin iz Centra za unapređivanje pravnih studija kazao je da reforma sektora bezbednosti i državne uprave nije do kraja izvedena i da Zakon o tajnosti podataka ne može da bude primenjen dok se to ne učini.

- Nasleđena kultura tajnosti, zajedno sa starim sistemom klasifikacije podataka i dalje opstaje - naveo je Gajin i dodao da je za primenu zakona neophodna kontinuirana edukacija državnih službenika koji se bave zaštitom javnih podacima.

U Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane 99 odsto podataka je tajno, izjavio je potpukovnik Mario Stanković, zadužen za zaštitu tajnih podataka u vojsci i ministarstvu.

- Nisam ovlašćen da izlažem bilo šta u ime Ministarstva odbrane, ali iznosim sopstveni stav. Od kada postoji Vojska Srbije, radimo sa 99 odsto tajnih podataka i u potpunosti se pridržavamo svih propisa o zaštiti tajnih podataka - rekao je Stanković.

Izvor: http://www.danas.rs, V. J.