Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA: Objavljena konačna lista kandidata za novog Tužioca za ratne zločine


Državno veće tužilaca (DTV) utvrdilo je i objavilo, 27. septembra 2016. godine, konačnu listu sa tri kandidata za novog Tužioca za ratne zločine, koja je prosleđena Vladi Republike Srbije.

Na listi kandidata DVT nalaze se Snežana Stanojković, koja radi kao zamenik javnog tužioca u Prvom osnovonom sudu, Milan Petrović zamenik Tužioca za ratne zločine i sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić.

Vlada Republike Srbije će jednog ili više kandidata predložiti Narodnoj skupštini na izbor.

Kandidat koji dobije većinu glasova od 250 poslanika biće izabran za novog Tužioca za ratne zločine.

Na DVT-ovoj rang listi kandidata za tužioca za ratne zločine Stojkovićeva je na prvom mestu sa 69,6 bodova, sledi je Petrović sa 63,6 boda, a treći je Terzić sa 61,6 boda.

Potom slede zamenik Višeg javnog tužioca u Novom Sadu Milorad Trošić sa 59,2 boda i zamenik Republičkog javnog tužioca Đorde Ostojić sa 40,8 bodova.

Nakon izbora koji su sprovedeni krajem 2015. godine, Tužilaštvo za ratne zločine nije dobilo šefa.

Tada je Terzić dobio najveći broj glasova narodnih poslanika - 109, ali to nije bilo dovoljno da bude izabran na novu dužnost, jer nije dobio podršku više od polovine narodnih poslanika.

Od odlaska tužioca Vladimira Vukčevića u penziju, u januaru 2016. godine, Tužilaštvom za ratne zločine rukovodi prvi zamenik Milan Petrović.

Tužilaštvo za ratne zločine osnovano je sredinom 2003. godine i do sada je podiglo optužnice protiv 184 osobe za zločine počinjene nad više od pet i po hiljada žrtava. Do sada su osuđene 72 osobe, na ukupnu zatvorsku kaznu od 856 godina.

Izvor: Vebsajt Blic, 27.09.2016.
Naslov: Redakcija