Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NEOPHODNO UNAPREĐENJE SISTEMA JAVNIH NABAVKI


Veoma je važno reformisati javne nabavke u Srbiji, izjavio je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji, Toni Verheijen, na otvaranju konferencije "Aktuelna pitanja u oblasti javnih nabavki", a direktor EBRD za Srbiju Daniel Berg ocenjuje da javne nabavke umeju i po više godina da zakoče projekte u našoj zemlji.

Na konferenciji, u okviru Međunarodne nedelje javnih nabavki, koja je prvi put organizovana u Srbiji, Verheijen je rekao da ga raduje što su se u Srbiji okupili stručnjaci iz celog sveta kako bi razmatrali unapređenje javnih nabavki.

Nedelju javnih nabavki, od 27. do 30. septembra 2016. godine, organizuje Privredna komora Srbije (PKS) u saradnji sa EBRD, Pravnim fakultetom u Beogradu i Univerzitetom Tor Vergata iz Rima.

Verheijen je istakao da javne nabavke imaju veoma važnu ulogu za funkcionisanje društva u celini i da su zato veoma važni regulativa, procedure i profesionalizacija javnih nabavki, kao i borba protiv korupcije.

"Ovaj skup je korak napred u podizanju kapaciteta za sprovođenje javnih nabavki u Srbiji", rekao je Verheijen dodajući da je to jako važno i za investicije u Srbiji.

On je naveo da Svetska banka podržava Srbiju na putu evropskih integracija, u harmonizaciji sa propisima EU u toj oblasti.

Berg je naveo da EBRD veliku pažnju posvećuje javnim nabavkama u Srbiji i da imaju puno aktivnosti u toj oblasti.

"Ja sam bankar, a ne stručnjak za javne nabavke, ali znam da kada imamo neki projekat moramo puno toga da uradimo i desi se da sve završimo i da se na kraju zaglavi upravo zbog loše javne nabavke. To je možda i najvažniji deo", naveo je Berg.

On je naglasio da projekti u Srbiji mogu da budu zaglavljeni i godinama zato što ne postoji dobar proces za implementaciju, zato je podizanje kapaciteta za javne nabavke veoma važno za Srbiju.

Berg je naveo da javne nabavke imaju veliki uticaj na poslovno okruženje.

Potpredsednik PKS, Miroslav Miletić, je rekao da su javne nabavke postale jedna od najznačajnijih aktivnosti države, pošto imaju ogroman uticaj ne samo na društvo već i ekonomiju.

"Danas javne nabavke učestvuju između 15 i 20 odsto u bruto domaćem proizvodu", istakao je Miletić dodajući da dobre javne nabavke stvaraju bolje i transparentnije poslovno okruženje.

Kako je rekao, iskustvo sa javnim nabavkama je pokazalo da cena nije najznačajnijih kriterijum kada se razmatraju ponude, već da je kvalitet daleko važniji.

On je dodao da su važni elementi i vreme isporuke, količina, razni uticaji i drugo.

"Javna nabavka ima međunarodni značaj, strane kompanije iz celog sveta učestvuju na tenderima, a međunarodne finansijske institucije finansiraju brojne projekte, zbog čega je važan stabilan sistem javnih nabavki i zato smo i pokrenuli inicijativu za saradnju sa EBRD-om u toj oblasti", naglasio je Miletić.

Dekan Pravnog fakulteta u Beogradu, Sima Avramović, je rekao da je Nedelja javnih nabavki važan događaj za celu Srbiju i dodao da će Pravni fakultet potpisati sporazum sa Univerzitetom u Rimu za osnivanje regionalnog instituta za javne nabavke.

Na Univerzitetu u Beogradu će 2017. godine početi magistratura iz oblasti javnih nabavki.

Prema podacima iz Izveštaju Uprave za javne nabavke za 2015. godinu 104.527 ugovora o javnim nabavkama je zaključeno tokom 2015. godine, čija je ukupna vrednost 354,9 milijardi dinara.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 27.09.2016.
Naslov: Redakcija