Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O IZMENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O LISTI LEKOVA KOJI SE PROPISUJU I IZDAJU NA TERET SREDSTAVA OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA: Pravilnik je stupio na snagu 24. septembra 2016. godine. Na novoj Listi lekova nalaze se 102 medikamenta koji se izdaju o trošku države i to su takozvani generički i originalni lekovi


Od 24. septembra 2016. godine na snagu je stupio Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o Listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja ("Sl. glasnik RS", br.78/2016 - dalje: Pravilnik).

Lista lekova koji se izdaju o trošku osiguranja proširena je za još 102 medikamenta. Među njima je 68 originalnih, odnosno inovativnih lekova za bolesti za koje već postoji tzv. generička terapija. Do kraja godine, kako najavljuje dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, biće novog proširenja liste, na koju će, posle gotovo pet godina pauze, biti ubačeni i noviji inovativni lekovi, između ostalog i za neke bolesti za koje sada nema terapije o trošku zdravstvenog osiguranja.

- Lista lekova proširena je novim lekovima za vantelesnu oplodnju, lekovima za HIV, maligna oboljenja, novim inhalacionim lekovima za respiratorne opstruktivne bolesti, lekovima za kardiološka oboljenja, ulcerozni kolitis, hemofiliju, glaukom, novim kontrastnim sredstvima i drugim - kažu u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje. Na listu je zapravo ovim proširenjem stavljena 51 različita supstanca, ali kako više proizvođača proizvodi iste lekove različitih naziva, to su ukupno 102 leka.

Iako pacijenti već dugo čekaju uključivanje inovativnih lekova za hepatitis C, mijelofibrozu, melanom, psorijazu, rak jajnika, infarkt miokarda, kao i novih formula protiv dijabetesa, na listu su sad uvršćeni samo "stariji" lekovi iz grupe inovativnih. O 180 zahteva za stavljanje na listu inovativnih lekova koje su proizvođači podneli u poslednjih godina tek treba da se odlučuje.

- Ovo nije korak koji dugo čekamo, ali je, ipak, dobar - kaže dr Bojan Trkulja, direktor Udruženja INOVIA, koje okuplja proizvođače inovativnih lekova. - Očekujemo da se lista tek dopuni inovativnim lekovima za indikacije za koje sada ne postoji terapija.

U RFZO kažu da je ovim poslednjim proširenjem liste, rešeno 40 odsto zahteva proizvođača inovativnih lekova.

- To se odnosi na originalne lekove, terapijsku alternativu medikamentima koji su odranije na listi. Recimo, za terapiju HIV na listi se nalaze određeni inhalacioni lekovi za teška respiratorna oboljenja, a sada su na listu stavljeni novi originalni, odnosno inovativni lekovi za tu indikaciju. Ovo je drugo proširenje liste lekova koji se izdaju o trošku osiguranja ove godine. U prvom, koje je RFZO predložio krajem maja 2016. godine, a potom usvojila i Vlada Republike Srbije, na listu je ubačeno 220 lekova - kažu u RFZO.

Na listi lekova, posle proširenja ima ukupno 2.446 medikamenata. Od toga je 118 inovativnih lekova, 740 ima status originalnog leka, dok je 1.588 generičkih preparata.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. Radivojević, 27.09 2016.
Naslov: Redakcija