Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: Institucije i dalje koriste maksimalan rok za prikupljanje podataka za stranku i obradu zahteva. Za implementaciju Zakona neophodno omogućiti kompatibilnost elektronskih servisa kako bi državni službenici međusobno lakše komunicirali


Skoro tri meseca se navršilo od početka primene odredaba članova 9, 103. i 207. Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 - dalje: Zakon), a na šalterima nam i dalje traže dokumenta koja službenici moraju sami da pribave.

Građanima se i dalje više isplati da sami po raznoraznim institucijama pribave sva potrebna dokumenta, umesto da čekaju da službe međusobno razmene podatke.

- Za konačno iskorenjivanje ove paradoksalne prakse potrebno je još nekoliko meseci rada - navela je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Upitana gde je zapelo i zašto ideja o razmeni podataka među institucijama nije zaživela i u praksi, ministarka Brnabić podvlači da je proces "veoma složen".

- Elektronska uprava je jedan od prioriteta ove Vlade Republike Srbije. Ono što je prethodna Vlada dobro uradila jeste usvajanje Zakona. Dugo se radilo na tom Zakonu, i to je više od 50 odsto posla, a sada ga treba uspešno implementirati - istakla je Brnabićeva.

Ona kaže da bi trebalo omogućiti kompatibilnost elektronskih servisa kako bi državni službenici mogli međusobno lakše da komuniciraju.

- Mnogo podataka je i dalje takoreći na papiru, a veliki je posao da se oni prebace u elektronsku formu - dodala je ministarka.

Ivan Radak, savetnik u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED), istakao je da "institucije i dalje koriste maksimalan rok da prikupe podatke za svakog građanina i da obrade zahtev".

Izvor: Vebsajt Kurir, 25.08.2016.
Naslov: Redakcija