Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKONI O POREKLU IMOVINE I O BESPLATNOJ PRAVNOJ POMOĆI


Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015) je u velikoj meri rasteretio sudove, jer je njegovom primenom "blizu milion predmeta izašlo iz sudova", što pokazuje da će sudovi efikasnije postupati ne samo u izvršenju već i u drugim materijama, izjavila je ministarka pravde, Nela Kuburović.

Ona je dodala da će to Ministarstvo od septembra 2016. godine intenztivirati nadzor nad radom izvršitelja, kako bi unapredili i sprečili da dođe do povreda Zakona, s obzirom na to da su dobili velika ovlašćenja.

Govoreći o Prednacrtu zakona o sprečavanju nasilja u porodici ona je rekla da je to jedan od prvih zakona sa kojim će Ministarstvo pravde da krene u skupštinsku proceduru, te da se nada da će to biti tokom septembra meseca.

- Nadamo se da će zakon postići efekat koji smo želeli da ima. Predviđene su određene represivne mere, ali da bi se delovalo preventivno i kako bi se sprečilo nasilje u porodici - rekla je ministarka.

Zakon će, kako kaže, omogućiti bolju koordinaciju svih nadležnih organa policije, tužilaštva, sudova, centara za socijalni rad, kako bi se sprečilo ono što se do sada dešavalo u porodičnom nasilju.

- Zajedno sa ovim zakonom ići će i izmena Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013 i 108/2014) koji uvodi nova krivična dela, vezana za ovu oblast - rekla je Kuburović i dodala da tim izmenama Ministarstvo pravde ispunjava obavezu iz Istanbulske konvencije, obavezu prema Savetu Evrope kada je u pitanju zaštitu žena i dece.

Govoreći o pregovaračkom Poglavlju 23 sa EU, ona je rekla da je Ministarstvo na tome intenzivno radilio u prethodnom periodu, te da je 80 odsto zacrtanog iz Akcionog plana već realizovano.

- Članovi Evropske komisije u septembru dolaze u Beograd kada će se utvrditi merila, način izveštavanja kako bi se pratilo da li efikasno sprovodimo mere iz Akcionog plana - naglasila je ona.

Ministarka je najavila da će do kraja 2016. godine biti donet Zakon o poreklu imovine i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.

- Zakon o poreklu imovine baviće se poreskim efektima - onaj koji ima određenu imovinu mora da plati porez - zaključila je Kuburović.

Izvor: Vebsajt Blic, 25.08.2016.
Naslov: Redakcija